Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- trzepaczkę
- sitko o drobnych oczkach
- 4 pucharki do lodów lub kieliszki do margarity
- 2 rękawy cukiernicze
- palnik cukierniczy
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY MLEKO ZE SKÓRKĄ Z CYTRYNY
Ocieramy skórkę z cytryny. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka i dodajemy do nich skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia.
KROK 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Kiedy cukier się delikatnie rozpuści, dodajemy skrobię kukurydzianą i ponownie dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ RUMOWY
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie dodajemy rum, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
KROK 4: ZAPARZAMY KREM
Do utartych żółtek stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy zagotowane mleko. Dalej mieszamy krem, aż cukier całkowicie się roztopi.
KROK 5: PODGRZEWAMY KREM
Laskę wanilii przekrawamy na pół i za pomocą noża wyciągamy z niej nasiona. Żółtka połączone z mlekiem przelewamy przez sito o drobnych oczkach do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy nasiona wanilii i dalej mieszając, doprowadzamy do zagęszczenia kremu. Gotowy krem odstawiamy, aby ostygł do temperatury pokojowej.
KROK 6: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu z dodatkiem cukru pudru, aż będzie sztywna. Następnie przekładamy ją na chwilę do lodówki.
KROK 7: KOMPONUJEMY DESER
Biszkopty namaczamy w ponczu rumowym. Na dnie każdego pucharka układamy jeden biszkopt. Następnie bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy ją na biszkopt. Na bitej śmietanie układamy kolejny biszkopt nasączony ponczem rumowym. Wystudzony krem na żółtkach mieszamy rózgą, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie przekładamy go do kolejnego rękawa cukierniczego i wyciskamy na deser. Delikatnie poruszamy każdym deserem, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
KROK 8: PODAJEMY GOXUĘ
Każdy deser posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy go przy pomocy palnika cukierniczego.
WSKAZÓWKA! Deser można ozdobić plastrem cytryny zawieszonym na brzegu kieliszka.
Zobacz podobne
przepisy
Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.
Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
Desery na sezon bikini
Niskokaloryczny arbuz zawiera aż 92% wody, dlatego desery na bazie tego owocu sprawdzą się nawet podczas sezonu bikini.
Desery o hiszpańskich korzeniach
Spróbuj hiszpańskich słodkości w formie kremowego flanu lub pachnących pomarańczą krążków z Saragossy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Ciasto à la 3 Bit
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Indyk caprese
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Proteinowe mango lassi
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Pizza z patelni
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
- Ravioli z dynią
- Bezmięsne udka serowe
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)