zobacz film Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • trzepaczkę
  • sitko o drobnych oczkach
  • 4 pucharki do lodów lub kieliszki do margarity
  • 2 rękawy cukiernicze
  • palnik cukierniczy

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była dobrze schłodzona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY MLEKO ZE SKÓRKĄ Z CYTRYNY

Ocieramy skórkę z cytryny. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka i dodajemy do nich skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia.

KROK 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Kiedy cukier się delikatnie rozpuści, dodajemy skrobię kukurydzianą i ponownie dokładnie mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ RUMOWY

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie dodajemy rum, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.

KROK 4: ZAPARZAMY KREM

Do utartych żółtek stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy zagotowane mleko. Dalej mieszamy krem, aż cukier całkowicie się roztopi.

KROK 5: PODGRZEWAMY KREM

Laskę wanilii przekrawamy na pół i za pomocą noża wyciągamy z niej nasiona. Żółtka połączone z mlekiem przelewamy przez sito o drobnych oczkach do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy nasiona wanilii i dalej mieszając, doprowadzamy do zagęszczenia kremu. Gotowy krem odstawiamy, aby ostygł do temperatury pokojowej.

KROK 6: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu z dodatkiem cukru pudru, aż będzie sztywna. Następnie przekładamy ją na chwilę do lodówki.

KROK 7: KOMPONUJEMY DESER

Biszkopty namaczamy w ponczu rumowym. Na dnie każdego pucharka układamy jeden biszkopt. Następnie bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy ją na biszkopt. Na bitej śmietanie układamy kolejny biszkopt nasączony ponczem rumowym. Wystudzony krem na żółtkach mieszamy rózgą, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie przekładamy go do kolejnego rękawa cukierniczego i wyciskamy na deser. Delikatnie poruszamy każdym deserem, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.

KROK 8: PODAJEMY GOXUĘ

Każdy deser posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy go przy pomocy palnika cukierniczego.

WSKAZÓWKA! Deser można ozdobić plastrem cytryny zawieszonym na brzegu kieliszka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!