Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill z pokrywą, pozwalający na przyrządzanie potraw w strefie pośredniego grillowania
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie przygotowywania dania miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO
Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.
KROK 3: MARYNUJEMY KURCZAKA
Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
WSKAZÓWKA! Kurczaka wyjmujemy z lodówki na tyle wcześniej, aby w momencie grillowania miał temperaturę pokojową.
KROK 4: GRILLUJEMY KURCZAKA
Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut.
WSKAZÓWKA! Najlepiej przed podaniem sprawdzić temperaturę wewnątrz kurczaka – powinna wynosić minimum 75°C.
Zobacz podobne
przepisy
GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
Szybki, sycący przepis w włoskim stylu! Wypróbuj sposób Karola na kurczaka á la bruchetta!
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bazyliowy pstrąg z grilla
- Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
- Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
- Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
- Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Spaghetti z łososiem
- Kurczak z ananasem i sosem barbecue
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Kanapki rybki
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Sałatka z pomelo
- Pinsa verde
- Jabłkowy chutney z piwem
- Trifle makaronikowe
- Pesto z rukoli
- Pesto z kolendry
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Pesto z liści rzodkiewki
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Crostini z szynką i melonem
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)