Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • grill z pokrywą, pozwalający na przyrządzanie potraw w strefie pośredniego grillowania

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie przygotowywania dania miało temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO

Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ

Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.

KROK 3: MARYNUJEMY KURCZAKA

Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.

WSKAZÓWKA! Kurczaka wyjmujemy z lodówki na tyle wcześniej, aby w momencie grillowania miał temperaturę pokojową.

KROK 4: GRILLUJEMY KURCZAKA

Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut.

WSKAZÓWKA! Najlepiej przed podaniem sprawdzić temperaturę wewnątrz kurczaka – powinna wynosić minimum 75°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!