
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill z pokrywą, pozwalający na przyrządzanie potraw w strefie pośredniego grillowania
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie przygotowywania dania miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO
Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.
KROK 3: MARYNUJEMY KURCZAKA
Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
WSKAZÓWKA! Kurczaka wyjmujemy z lodówki na tyle wcześniej, aby w momencie grillowania miał temperaturę pokojową.
KROK 4: GRILLUJEMY KURCZAKA
Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut.
WSKAZÓWKA! Najlepiej przed podaniem sprawdzić temperaturę wewnątrz kurczaka – powinna wynosić minimum 75°C.
Zobacz podobne
przepisy
GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
Szybki, sycący przepis w włoskim stylu! Wypróbuj sposób Karola na kurczaka á la bruchetta!

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Komentarze (0)