Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill z pokrywą, pozwalający na przyrządzanie potraw w strefie pośredniego grillowania
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie przygotowywania dania miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO
Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.
KROK 3: MARYNUJEMY KURCZAKA
Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
WSKAZÓWKA! Kurczaka wyjmujemy z lodówki na tyle wcześniej, aby w momencie grillowania miał temperaturę pokojową.
KROK 4: GRILLUJEMY KURCZAKA
Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut.
WSKAZÓWKA! Najlepiej przed podaniem sprawdzić temperaturę wewnątrz kurczaka – powinna wynosić minimum 75°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Jajka na miękko
- Domek z piernika
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledź w oleju
- Pieczona ryba po grecku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)