Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko

Kinga Paruzel i Jacek Bilczyński

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender/rozdrabniacz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • formę do muffinów
  • papierowe papilotki do muffinów
  • pojemnik lunchboxowy

 

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Kaszę zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na całą noc.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRYCZANKĘ

Kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie. Odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do misy blendera. Dodajemy mleko, banana, maliny i nasiona chia. Całość miksujemy. Gryczankę dekorujemy dowolnymi owocami.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA MUFFINY

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. Łączymy zawartość obu misek.

KROK 3: PIECZEMY MUFFINY

Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości. Każdą muffinkę dekorujemy orzechem włoskim. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!