Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender/rozdrabniacz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- formę do muffinów
- papierowe papilotki do muffinów
- pojemnik lunchboxowy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kaszę zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na całą noc.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRYCZANKĘ
Kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie. Odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do misy blendera. Dodajemy mleko, banana, maliny i nasiona chia. Całość miksujemy. Gryczankę dekorujemy dowolnymi owocami.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA MUFFINY
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. Łączymy zawartość obu misek.
KROK 3: PIECZEMY MUFFINY
Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości. Każdą muffinkę dekorujemy orzechem włoskim. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto na pierogi
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pierniki
- Nuggetsy z kurczaka
- Łazanki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Spaghetti carbonara
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
246 dni temu
Czy to są mufiny bananowe bez banana :)
Odpowiedz