
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: Wyrabianie mięsnej masy
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy.
Do pojemnika włożyć mielone mięso, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, bułkę tartą, schłodzoną śmietankę oraz jajko. Miksować (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 4. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
Krok 2: Formowanie i gotowani frikandeli
Uformować z masy mięsnej 4 podłużne kiełbaski o średnicy 4 cm, zawinąć każdą w folię spożywczą, mocno skręcić końce folii. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr ciepłej wody i ustawić na nim głęboki wkład do gotowania na parze. Do wkładu włożyć frikandele. Wkład zamknąć pokrywą i gotować frikandele, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut.
Krok 3: Smażenie i podawanie frikandeli
Ugotowane frikandele wyjąć z folii i obsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju. Następnie naciąć wzdłuż, podać z siekaną cebulą, keczupem i majonezem.
RADY:
Do frikandeli doskonale pasują holenderskie frytki.
Tradycyjnie frikandele zamraża się przed gotowaniem, a przed podaniem smaży w głębokim tłuszczu. 500 ml oleju do frytowania podgrzać do 175°C, smażyć frikandele 5 minut na złotobrązowo i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Do przyrządzenie frikandeli zamiast wieprzowiny można użyć mielonej wołowiny lub mielonego mięsa indyczego albo mieszaniny obu tych rodzajów mięsa.
Komentarze (0)