Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: Wyrabianie mięsnej masy
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy.
Do pojemnika włożyć mielone mięso, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, bułkę tartą, schłodzoną śmietankę oraz jajko. Miksować (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 4. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
Krok 2: Formowanie i gotowani frikandeli
Uformować z masy mięsnej 4 podłużne kiełbaski o średnicy 4 cm, zawinąć każdą w folię spożywczą, mocno skręcić końce folii. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr ciepłej wody i ustawić na nim głęboki wkład do gotowania na parze. Do wkładu włożyć frikandele. Wkład zamknąć pokrywą i gotować frikandele, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut.
Krok 3: Smażenie i podawanie frikandeli
Ugotowane frikandele wyjąć z folii i obsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju. Następnie naciąć wzdłuż, podać z siekaną cebulą, keczupem i majonezem.
RADY:
Do frikandeli doskonale pasują holenderskie frytki.
Tradycyjnie frikandele zamraża się przed gotowaniem, a przed podaniem smaży w głębokim tłuszczu. 500 ml oleju do frytowania podgrzać do 175°C, smażyć frikandele 5 minut na złotobrązowo i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Do przyrządzenie frikandeli zamiast wieprzowiny można użyć mielonej wołowiny lub mielonego mięsa indyczego albo mieszaniny obu tych rodzajów mięsa.
Zobacz podobne
przepisy
Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.
Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!
Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!
Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- Kisiel z owoców lasu
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Makówki śląskie
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
- 3 sposoby na słodkie lunchboxy
- Kotlet schabowy w migdałowej panierce
- Daktylowe praliny
- Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
- Jadalne doniczki z czekolady
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Rolada jabłkowa
- Pizza capricciosa
- Ciecierzyca po bretońsku
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Lunchbox z serowymi proziakami
- Ciasteczka bezglutenowe
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Zalewajka
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Sałatka z mozzarellą i pomidorami
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
577 dni temu
to niezly przepis, wy chyba nie macie pojecia z czego to jest robione, nie mowie ze syf bo sie nie znam, ale nie jest to robione w ten sposob, frykandelki maja to do siebie ze sa mielone z pare razy zeby uzyskac kremowa mase, prawie jak pasztet. Szukam tego w polsce z 5 lat i nie moge znalezc po przyjezdzie z Belgii.
odpowiedz