
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko
- łyżkę cedzakową
- blender lub rozdrabniacz
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
W dużej misce z dużą ilością wody mocz przez całą noc ciecierzycę z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY CIECIERZYCĘ
Namoczoną wcześniej ciecierzycę opłukujemy dużą ilością wody na sitku. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i resztę sody. Gotujemy do miękkości (ok. 40-50 minut) na średnim ogniu, uważając, aby całość nie wykipiała. Co jakiś czas zbieramy białą pianę łyżką cedzakową.
Po ugotowaniu usuwamy liście laurowe, odsączamy ciecierzycę, przekładamy do dużej miski i odstawiamy do przestudzenia.
KROK 2: DODAJEMY TAHINĘ I POZOSTAŁE SKŁADNIKI
2 łyżki ciecierzycy pozostawiamy do ozdobienia talerza. Resztę przekładamy do blendera. Dodajemy tahinę, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i sól. Blendujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec blendowania dodajemy wodę, tak aby całość była gładka i jedwabista. Wszystko może potrwać ok. 15 minut.
KROK 3: PODAJEMY HUMUS
Humus przekładamy do miski. Dekorujemy płatkami chili, ciecierzycą i oliwą.
Zobacz podobne
przepisy
Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Hummus z bobu
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Komentarze (0)