Humus z tahiną i płatkami chili

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko
  • łyżkę cedzakową
  • blender lub rozdrabniacz

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

W dużej misce z dużą ilością wody mocz przez całą noc ciecierzycę z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY CIECIERZYCĘ

Namoczoną wcześniej ciecierzycę opłukujemy dużą ilością wody na sitku. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i resztę sody. Gotujemy do miękkości (ok. 40-50 minut) na średnim ogniu, uważając, aby całość nie wykipiała. Co jakiś czas zbieramy białą pianę łyżką cedzakową.

Po ugotowaniu usuwamy liście laurowe, odsączamy ciecierzycę, przekładamy do dużej miski i odstawiamy do przestudzenia.

KROK 2: DODAJEMY TAHINĘ I POZOSTAŁE SKŁADNIKI

2 łyżki ciecierzycy pozostawiamy do ozdobienia talerza. Resztę przekładamy do blendera. Dodajemy tahinę, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i sól. Blendujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec blendowania dodajemy wodę, tak aby całość była gładka i jedwabista. Wszystko może potrwać ok. 15 minut.

KROK 3: PODAJEMY HUMUS

Humus przekładamy do miski. Dekorujemy płatkami chili, ciecierzycą i oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!