Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mąkę i 1 płaską łyżeczkę soli mieszamy. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo około 200 ml gorącej wody. Ciasto wyrabiamy przez 5-8 minut, podsypując je odrobiną mąki, aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleić. Roztapiamy 1 łyżeczkę masła, smarujemy nim kulę ciasta i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Krok 2: Smażymy chlebki
Ciasto dzielimy na 12 porcji i każdą rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając plackom okrągły kształt (o średnicy ok. 15 cm). Patelnię (najlepiej żeliwną) podgrzewamy i pieczemy na niej chlebki jeden po drugim przez 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich brązowe plamki. Skrapiamy pozostałym roztopionym masłem i posypujemy odrobiną soli. Podajemy ciepłe.
Wskazówka: jeśli nie chcemy od razu zjeść wszystkich chlebków po upieczeniu, nie skrapiamy ich stopionym masłem, lecz studzimy. Następnie przed podaniem krótko podgrzewamy pod rozgrzanym rusztem w piekarniku w temperaturze 240°C z każdej strony, skrapiamy stopionym masłem, solimy i podajemy. Chlebki najlepiej smakują świeże, pomiędzy przygotowaniem a podaniem nie powinno minąć zbyt dużo czasu.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Quesadillas z awokado
To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.
Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!
Domowe nachos
Chrupiące nachos umilą każdy seans filmowy! Zobacz, jak przygotować je w domu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- Babeczki pomidorowe z mozzarellą
- Burger z pasztetem i surówką coleslaw
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Ciabatta
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Jagodzianki
- Chowder z kukurydzą
- Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
- Domowe lody
- Powidła śliwkowe z czekoladą
- Pizza capriciosa
- Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
- Kanapka paryżanka
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Świąteczny talerz obfitości
- Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1870 dni temu
Toć to nasz klasyczny podpłomyk na suchej patelni smażony.
odpowiedz