Indyjskie chlebki chapatti
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Mąkę i 1 płaską łyżeczkę soli mieszamy. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo około 200 ml gorącej wody. Ciasto wyrabiamy przez 5-8 minut, podsypując je odrobiną mąki, aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleić. Roztapiamy 1 łyżeczkę masła, smarujemy nim kulę ciasta i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.

Krok 2: Smażymy chlebki

Ciasto dzielimy na 12 porcji i każdą rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając plackom okrągły kształt (o średnicy ok. 15 cm). Patelnię (najlepiej żeliwną) podgrzewamy i pieczemy na niej chlebki jeden po drugim przez 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich brązowe plamki. Skrapiamy pozostałym roztopionym masłem i posypujemy odrobiną soli. Podajemy ciepłe.

 

Wskazówka: jeśli nie chcemy od razu zjeść wszystkich chlebków po upieczeniu, nie skrapiamy ich stopionym masłem, lecz studzimy. Następnie przed podaniem krótko podgrzewamy pod rozgrzanym rusztem w piekarniku w temperaturze 240°C z każdej strony, skrapiamy stopionym masłem, solimy i podajemy. Chlebki najlepiej smakują świeże, pomiędzy przygotowaniem a podaniem nie powinno minąć zbyt dużo czasu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Wojtas Wojtas
    1870 dni temu
    Toć to nasz klasyczny podpłomyk na suchej patelni smażony.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!