Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mąkę i 1 płaską łyżeczkę soli mieszamy. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo około 200 ml gorącej wody. Ciasto wyrabiamy przez 5-8 minut, podsypując je odrobiną mąki, aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleić. Roztapiamy 1 łyżeczkę masła, smarujemy nim kulę ciasta i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Krok 2: Smażymy chlebki
Ciasto dzielimy na 12 porcji i każdą rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając plackom okrągły kształt (o średnicy ok. 15 cm). Patelnię (najlepiej żeliwną) podgrzewamy i pieczemy na niej chlebki jeden po drugim przez 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich brązowe plamki. Skrapiamy pozostałym roztopionym masłem i posypujemy odrobiną soli. Podajemy ciepłe.
Wskazówka: jeśli nie chcemy od razu zjeść wszystkich chlebków po upieczeniu, nie skrapiamy ich stopionym masłem, lecz studzimy. Następnie przed podaniem krótko podgrzewamy pod rozgrzanym rusztem w piekarniku w temperaturze 240°C z każdej strony, skrapiamy stopionym masłem, solimy i podajemy. Chlebki najlepiej smakują świeże, pomiędzy przygotowaniem a podaniem nie powinno minąć zbyt dużo czasu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Jajka na miękko
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Makowiec japoński
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2256 dni temu
Toć to nasz klasyczny podpłomyk na suchej patelni smażony.
Odpowiedz