Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Skąd pochodzi przepis na pesto?
Historia pesto zaczyna się we Włoszech od pesto alla genovese – czyli bazyliowego. Ucierano je wówczas w marmurowych moździerzach z dodatkiem oliwy, parmezanu, orzeszków pinii, czosnku, soli na bazie bazylii.
Z czego można przygotować pesto?
Pesto możesz zrobić z wielu rodzajów ziół i sałat. Doskonale sprawdzi się tutaj zarówno szpinak, rukola, jak i mięta, natka pietruszki czy kolendra. Każde pesto możesz przygotowywać na bazie przepisu na pesto bazyliowe – lub tak jak DG dodać kilka nowych składników. Do przygotowania pesto przyda Ci się oczywiście blender o dużej mocy.
Jak przygotować pesto z kolendry?
Składniki
- świeża kolendra – 2 pęczki
- czosnek – 2 ząbki
- orzeszki pinii – 50 g
- cytryna – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 100 ml
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni. Do misy blendera dajemy posiekaną kolendrę, podprażone orzeszki, posiekany czosnek, sok wyciśnięty z cytryny i oliwę z oliwek. Całość miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane pesto przekładamy do zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Jak przygotować pesto z rukoli?
Składniki
- rukola – 100 g
- czosnek – 1 ząbek
- orzechy włoskie – 0,5 garści
- ser grana padano – 50 g
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Orzechy podprażamy na suchej patelni, czosnek drobno siekamy, a ser grana padano ścieramy na tarce. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Tak przygotowane pesto przekładamy do zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Jak przygotować pesto z pieczonej papryki?
Składniki
- papryka czerwona – 3 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- cytryna – 1 szt.
- migdały – 60 g
- cukier – 1 szczypta
- oliwa z oliwek
- woda
- sól
- pieprz
- mielona papryka słodka
Przygotowanie
Papryki opiekamy nad ogniem lub pieczemy w piekarniku z funkcją grilla, aż ich skórka zrobi się czarna. Następnie przekładamy papryki do foliowego woreczka i pozostawiamy na około 10 minut, żeby odparowały. Następnie obieramy papryki i kroimy na mniejsze kawałki. Migdały podprażamy na suchej patelni. Do misy blendera dajemy wszystkie składniki, dolewamy odrobinę wody, soku z cytryny i oliwy. Miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką mieloną.
Do czego dodaje się pesto?
Pesto tradycyjnie serwowano oczywiście do makaronu! Włosi pesto nie podgrzewają, gdyż bazylia nabiera wtedy gorzkiego smaku – tylko dodają do świeżo ugotowanego, gorącego makaronu – gdy parmezan w pesto się roztapia, otula makaron, tworząc delikatny sos. Jednak pesto równie dobrze smakuje jako dodatek do sałatek, warto polać nim caprese, podać do serów czy pizzy.
Przepisy z pesto w Kuchni Lidla
Wypróbuj przepisy z pesto, które znajdziesz w Kuchni Lidla! Ziołowe pesto świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych warzyw i ryb. Pesto z rukoli wykorzystaj do gnocchi i kanapki ze schabem.
Trwa ładowanie komentarzy