zobacz film

Skąd pochodzi przepis na pesto?

Historia pesto zaczyna się we Włoszech od pesto alla genovese – czyli bazyliowego. Ucierano je wówczas w marmurowych moździerzach z dodatkiem oliwy, parmezanu, orzeszków pinii, czosnku, soli na bazie bazylii.

Z czego można przygotować pesto?

Pesto możesz zrobić z wielu rodzajów ziół i sałat. Doskonale sprawdzi się tutaj zarówno szpinak, rukola, jak i mięta, natka pietruszki czy kolendra. Każde pesto możesz przygotowywać na bazie przepisu na pesto bazyliowe – lub tak jak DG dodać kilka nowych składników. Do przygotowania pesto przyda Ci się oczywiście blender o dużej mocy.

Jak przygotować pesto z kolendry?

Składniki

  • świeża kolendra – 2 pęczki
  • czosnek – 2 ząbki
  • orzeszki pinii – 50 g
  • cytryna – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 100 ml
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni. Do misy blendera dajemy posiekaną kolendrę, podprażone orzeszki, posiekany czosnek, sok wyciśnięty z cytryny i oliwę z oliwek. Całość miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane pesto przekładamy do zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Jak przygotować pesto z rukoli?

Składniki

  • rukola – 100 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • orzechy włoskie – 0,5 garści
  • ser grana padano – 50 g
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Orzechy podprażamy na suchej patelni, czosnek drobno siekamy, a ser grana padano ścieramy na tarce. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

Tak przygotowane pesto przekładamy do zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Jak przygotować pesto z pieczonej papryki?

Składniki

  • papryka czerwona – 3 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • cytryna – 1 szt.
  • migdały – 60 g
  • cukier – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka słodka

Przygotowanie

Papryki opiekamy nad ogniem lub pieczemy w piekarniku z funkcją grilla, aż ich skórka zrobi się czarna. Następnie przekładamy papryki do foliowego woreczka i pozostawiamy na około 10 minut, żeby odparowały. Następnie obieramy papryki i kroimy na mniejsze kawałki. Migdały podprażamy na suchej patelni. Do misy blendera dajemy wszystkie składniki, dolewamy odrobinę wody, soku z cytryny i oliwy. Miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką mieloną.

Do czego dodaje się pesto?

Pesto tradycyjnie serwowano oczywiście do makaronu! Włosi pesto nie podgrzewają, gdyż bazylia nabiera wtedy gorzkiego smaku – tylko dodają do świeżo ugotowanego, gorącego makaronu – gdy parmezan w pesto się roztapia, otula makaron, tworząc delikatny sos. Jednak pesto równie dobrze smakuje jako dodatek do sałatek, warto polać nim caprese, podać do serów czy pizzy.

Przepisy z pesto w Kuchni Lidla

Wypróbuj przepisy z pesto, które znajdziesz w Kuchni Lidla! Ziołowe pesto świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych warzyw i ryb. Pesto z rukoli wykorzystaj do gnocchi i kanapki ze schabem.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram