
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- trzepaczkę lub mikser
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY JAJKO W CHMURCE
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie w białku robimy wgłębienie, w które przekładamy żółtko. Tak przygotowane jajko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. 7 minut, aż białko się zarumieni.
KROK 2: GOTUJEMY SZPARAGI
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Następnie odcinamy twardą część szparagów i zanurzamy je we wrzątku, tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotujemy przez ok. 5-10 minut, aż szparagi będą wystarczająco miękkie.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY AWOKADO
Miąższ awokado przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: PODAJEMY KANAPKĘ
Połówkę bułki paryskiej smarujemy awokado i układamy na niej szparagi. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i układamy na szparagach. Na tak przygotowaną bułkę kładziemy jajko w chmurce. Bułkę jemy od razu, aby awokado nie ściemniało.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Piernik świąteczny
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)