Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, by w trakcie użycia było miękkie. Białka oddziel od żółtek.
Przygotuj:
- termorobot MC Smart
- keksówkę o dłuższym boku ok. 30 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 175°C
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Orzechy włoskie i suszone morele rozdrabniamy w misie termorobota MC Smart, wykorzystując funkcję „miksowanie na piure” / czas: 2 sekundy / obroty: 5. Dodajemy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczy i cytryny, śliwki oraz 10 g mąki i mieszamy, używając funkcji „własne ustawienia” / czas: 6 sekund / obroty: 3. Przekładamy do miski.
KROK 2: UBIJAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI
W czystej misie termorobota umieszczamy mieszadło. Następnie dodajemy miękkie masło, cukier, żółtka i cukier waniliowy. Ubijamy przy użyciu funkcji „własne ustawienia” / czas: 2,5 minuty / obroty: 3. Wyciągamy mieszadło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rum. Mieszamy, wykorzystując funkcję „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Przekładamy ciasto do innej miski.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
W czystej misie termorobota ponownie umieszczamy mieszadło. Wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, używając funkcji „własne ustawienia” / czas: 2-3 minuty / obroty: 3.
KROK 4: ŁĄCZYMY CIASTO I BIAŁKA
Ubitą pianę z białek delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki. Następnie dodajemy wcześniej rozdrobnione bakalie i ponownie mieszamy.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C z termoobiegiem. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Upieczony keks wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
KROK 7: DEKORUJEMY KEKS
Polewamy keks, tak by lukier delikatnie po nim spływał.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makowiec japoński
- Śledź w oleju
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)