Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
 - 2 worki cukiernicze
 - końcówkę do szprycowania
 
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była bardzo dobrze schłodzona. Rodzynki zalej rumem i odstaw na minimum 15 minut.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY ŚMIERANKĘ
Śmietankę przelewamy do misy miksera, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywną masę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM KAKAOWY
Ubitą śmietankę dzielimy na dwie równe części. Łyżkę kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i rozrabiamy z łyżką rumu pozostałego po namoczeniu rodzynek. Łączymy z połową śmietanki i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZEKŁADAMY KREMY DO WORKÓW CUKIERNICZYCH
Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z zatkniętą końcówką do szprycowania, a jej kakaową wersję do rękawa cukierniczego bez końcówki.
KROK 4: PODAJEMY DESER
Na dnie każdego z pucharków układamy większość malin i borówek. Następnie wyciskamy na nie krem kakaowy, nakładamy rodzynki i szprycujemy bitą śmietanę. Deser dekorujemy pozostałymi owocami, w tym truskawkami pokrojonymi w ćwiartki, i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
 - Sałatka gyros
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Krokiety z mięsem
 - Burek ze szpinakiem
 - Guacamole
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
 - Uszka z grzybami
 - Pieczona ryba po grecku
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Łazanki
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Przekąski sylwestrowe
 - Pierniki
 
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (0)