Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- 2 worki cukiernicze
- końcówkę do szprycowania
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była bardzo dobrze schłodzona. Rodzynki zalej rumem i odstaw na minimum 15 minut.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY ŚMIERANKĘ
Śmietankę przelewamy do misy miksera, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywną masę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM KAKAOWY
Ubitą śmietankę dzielimy na dwie równe części. Łyżkę kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i rozrabiamy z łyżką rumu pozostałego po namoczeniu rodzynek. Łączymy z połową śmietanki i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZEKŁADAMY KREMY DO WORKÓW CUKIERNICZYCH
Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z zatkniętą końcówką do szprycowania, a jej kakaową wersję do rękawa cukierniczego bez końcówki.
KROK 4: PODAJEMY DESER
Na dnie każdego z pucharków układamy większość malin i borówek. Następnie wyciskamy na nie krem kakaowy, nakładamy rodzynki i szprycujemy bitą śmietanę. Deser dekorujemy pozostałymi owocami, w tym truskawkami pokrojonymi w ćwiartki, i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.
Krem karmelowy (Dulce de leche)
Dulce de leche, czyli wyjątkowy krem karmelowy pochodzący z Ameryki Południowej. Delikatnie różni się od popularnego w naszym kraju kajmaku i zdecydowanie warto przygotować go w domu!
Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!
Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Wigilijny makowiec
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)