Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- 2 worki cukiernicze
- końcówkę do szprycowania
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była bardzo dobrze schłodzona. Rodzynki zalej rumem i odstaw na minimum 15 minut.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY ŚMIERANKĘ
Śmietankę przelewamy do misy miksera, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywną masę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM KAKAOWY
Ubitą śmietankę dzielimy na dwie równe części. Łyżkę kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i rozrabiamy z łyżką rumu pozostałego po namoczeniu rodzynek. Łączymy z połową śmietanki i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZEKŁADAMY KREMY DO WORKÓW CUKIERNICZYCH
Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z zatkniętą końcówką do szprycowania, a jej kakaową wersję do rękawa cukierniczego bez końcówki.
KROK 4: PODAJEMY DESER
Na dnie każdego z pucharków układamy większość malin i borówek. Następnie wyciskamy na nie krem kakaowy, nakładamy rodzynki i szprycujemy bitą śmietanę. Deser dekorujemy pozostałymi owocami, w tym truskawkami pokrojonymi w ćwiartki, i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.
Krem karmelowy (Dulce de leche)
Dulce de leche, czyli wyjątkowy krem karmelowy pochodzący z Ameryki Południowej. Delikatnie różni się od popularnego w naszym kraju kajmaku i zdecydowanie warto przygotować go w domu!
Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!
Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Mięsno-serowe empanadas z warzywami
- Manhattan Latte
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Klasyczna wuzetka
- Karkówka z szynkowaru
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Ciasto tulipan
- Granita cytrynowa
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
- Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Komosianka na słodko
- Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
- Chlebek z awokado
- Zielony sok z kapusty i owoców
- Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- Jajecznica na ostro
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)