Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- 2 worki cukiernicze
- końcówkę do szprycowania
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była bardzo dobrze schłodzona. Rodzynki zalej rumem i odstaw na minimum 15 minut.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY ŚMIERANKĘ
Śmietankę przelewamy do misy miksera, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywną masę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM KAKAOWY
Ubitą śmietankę dzielimy na dwie równe części. Łyżkę kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i rozrabiamy z łyżką rumu pozostałego po namoczeniu rodzynek. Łączymy z połową śmietanki i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZEKŁADAMY KREMY DO WORKÓW CUKIERNICZYCH
Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z zatkniętą końcówką do szprycowania, a jej kakaową wersję do rękawa cukierniczego bez końcówki.
KROK 4: PODAJEMY DESER
Na dnie każdego z pucharków układamy większość malin i borówek. Następnie wyciskamy na nie krem kakaowy, nakładamy rodzynki i szprycujemy bitą śmietanę. Deser dekorujemy pozostałymi owocami, w tym truskawkami pokrojonymi w ćwiartki, i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Krokiety z mięsem
- Burek ze szpinakiem
- Guacamole
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)