zobacz film Krem sułtański ze świeżymi owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • 2 worki cukiernicze
  • końcówkę do szprycowania

Przygotuj wcześniej:

Śmietanę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była bardzo dobrze schłodzona. Rodzynki zalej rumem i odstaw na minimum 15 minut.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJAMY ŚMIERANKĘ

Śmietankę przelewamy do misy miksera, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywną masę.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM KAKAOWY

Ubitą śmietankę dzielimy na dwie równe części. Łyżkę kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i rozrabiamy z łyżką rumu pozostałego po namoczeniu rodzynek. Łączymy z połową śmietanki i dokładnie mieszamy.

KROK 3: PRZEKŁADAMY KREMY DO WORKÓW CUKIERNICZYCH

Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z zatkniętą końcówką do szprycowania, a jej kakaową wersję do rękawa cukierniczego bez końcówki.

KROK 4: PODAJEMY DESER

Na dnie każdego z pucharków układamy większość malin i borówek. Następnie wyciskamy na nie krem kakaowy, nakładamy rodzynki i szprycujemy bitą śmietanę. Deser dekorujemy pozostałymi owocami, w tym truskawkami pokrojonymi w ćwiartki, i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!