Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany piekarnik
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka dokładnie oczyszczamy i nacinamy nożem, tworząc tzw. sakiewki. Doprawiamy je solą i pieprzem, dokładnie z obu stron.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DANIE DO PIECZENIA
Ser kroimy w plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na środku każdego kawałka ciasta układamy wcześniej przygotowaną pierś kurczaka. Do środka sakiewek wkładamy ser. Ciasto francuskie nacinamy w paski. Paski robimy dookoła ułożonego na cieście kurczaka. Następnie zawijamy go w ciasto od jego zewnętrznej strony, przeplatając naprzemiennie.
KROK 3: PIECZEMY DANIE W PIEKARNIKU
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich zioła prowansalskie, doprawiamy wszystko solą. Tak przygotowanymi jajkami, smarujemy zawinięte piersi. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 30 minut, z włączonym grzaniem góra–dół, bez termoobiegu.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Podajemy gotowe porcje dania.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Łazanki
- Śledź w oleju
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Nuggetsy z kurczaka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makówki śląskie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)