
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Mięso kurczaczka kroimy w paski. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy na talerz.
KROK 2: SMAŻYMY PIECZARKI
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodajemy pokrojone na talarki pieczarki. Grzyby oprószamy solą, skrapiamy octem balsamicznym i smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru, a płyn się zredukuje – około 10-15 minut.
Dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy 30 sekund.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Dodajemy mascarpone, musztardę oraz wodę. Całość mieszamy i delikatnie gotujemy. Do sosu dodajemy podsmażonego kurczaka, całość gotujemy jeszcze 5 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Podajemy z purée ziemniaczanym lub z makaronem tagliatelle. Obficie posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Ryba z piekarnika
- Pierniki
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
277 dni temu
Smaczny kurczaczek polecam 👌
Odpowiedz