Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- praskę do czosnku
- naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 23 cm
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w talarki.
Sposób przygotowania:
SOS POMIDOROWY
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 2: PODSMAŻAMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso, aż nabierze złotego koloru. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją, aż się zeszlki. Na koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek
KROK 3: PODSMAŻAMY WARZYWA
Do podsmażonych składników dodajemy marchewkę i seler naciowy. Całość smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i również go przez chwilę podsmażamy.
KROK 4: GOTUJEMY SOS
Składniki na patelni podlewamy czerwonym winem i dusimy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, suszone oregano i doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy do niego mrożony groszek i dokładnie mieszamy.
BESZAMEL
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość chwilę podgrzewamy, mieszając, aż powstanie zasmażka.
KROK 2: GOTUJEMY SOS
Do zasmażki powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotujemy, nadal mieszając, aż powstanie gęsty sos. Do gotowego sosu dodajemy starty parmezan i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec sos doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
LASAGNE
KROK 1: SKŁADAMY LASAGNE
Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy oliwą i układamy na jego dnie płaty makaronu lasagne. Następnie nakładamy na nie kolejno: połowę sosu pomidorowego, połowę jajek, ⅓ beszamelu, odrobinę parmezanu i ⅓ tartej mozzarelli. Kolejne warstwy układamy tak samo. Na koniec w naczyniu układamy makaronu, przykrywamy ją dokładnie pozostałym beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą i tartym parmezanem.
KROK 2: PIECZEMY I PODAJEMY LASAGNE
Gotowe lasagne pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Upieczone po wyjęciu z piekarnika studzimy przez ok. 10 minut, aby łatwiej było je kroić i przekładać na talerze.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Guacamole
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Spaghetti carbonara
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)