Lasagne sycylijskie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • głęboką patelnię
  • praskę do czosnku
  • naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 23 cm
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C

Przygotuj wcześniej:

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w talarki.

Sposób przygotowania:

SOS POMIDOROWY

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

KROK 2: PODSMAŻAMY MIĘSO

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso, aż nabierze złotego koloru. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją, aż się zeszlki. Na koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek

KROK 3: PODSMAŻAMY WARZYWA

Do podsmażonych składników dodajemy marchewkę i seler naciowy. Całość smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i również go przez chwilę podsmażamy.

KROK 4: GOTUJEMY SOS

Składniki na patelni podlewamy czerwonym winem i dusimy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, suszone oregano i doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy do niego mrożony groszek i dokładnie mieszamy.

BESZAMEL

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość chwilę podgrzewamy, mieszając, aż powstanie zasmażka.

KROK 2: GOTUJEMY SOS

Do zasmażki powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotujemy, nadal mieszając, aż powstanie gęsty sos. Do gotowego sosu dodajemy starty parmezan i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec sos doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.

LASAGNE

KROK 1: SKŁADAMY LASAGNE

Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy oliwą i układamy na jego dnie płaty makaronu lasagne. Następnie nakładamy na nie kolejno: połowę sosu pomidorowego, połowę jajek, ⅓ beszamelu, odrobinę parmezanu i ⅓ tartej mozzarelli. Kolejne warstwy układamy tak samo. Na koniec w naczyniu układamy makaronu, przykrywamy ją dokładnie pozostałym beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą i tartym parmezanem.

KROK 2: PIECZEMY I PODAJEMY LASAGNE

Gotowe lasagne pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Upieczone po wyjęciu z piekarnika studzimy przez ok. 10 minut, aby łatwiej było je kroić i przekładać na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!