Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papier do pieczenia
- 4 foremki o wymiarach 7,5 x 7,5 cm
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
Krok 1: Wykrawamy wafle
Używając foremek, wykrawamy 8 kwadratów z wafli tortowych. Foremki układamy na desce przykrytej papierem do pieczenia i wkładamy na dno każdej z nich jeden kwadrat wykrojony z wafla.
Krok 2: Składamy kanapki lodowe
Na każdy kawałek wafla nakładamy taką samą ilość lodów, dodajemy kilka draży owocowych i przykrywamy lody kolejnym waflem. Tak przygotowane kanapki odkładamy do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny, aż masa lodowa się zestali.
Krok 3: Przygotowujemy dekoracje
Prażone pistacje drobno siekamy i mieszamy z migdałami na talerzyku lub w szerokiej miseczce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na moment, aby przestygła.
WSKAZÓWKA! Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej:
Pokruszoną czekoladę wkładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Parująca woda ogrzewa dno miski i rozpuszcza czekoladę.
Krok 4: Wyjmujemy kanapki lodowe z foremek
Wyciągamy kanapki z zamrażalnika i delikatnie przejeżdżamy nożem wzdłuż boków foremek, aby łatwiej było je wyjąć. Delikatnie wyjmujemy kanapki z foremek.
Krok 5: Dekorujemy i podajemy lodowe kanapki
Kanapki smarujemy rozpuszczoną czekoladą na każdym boku, a następnie obtaczamy w mieszance pistacji i migdałów. Pozostałą czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ją od góry na kanapki lodowe, rysując nieregularne wzory. Na tak przygotowane kanapki nakładamy owocowe draże.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.
Lody figowe
Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!
Mrożony jogurt z malinami i limonką
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
- Bruschetty z mozzarellą
- Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
- Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Domowy blok czekoladowy
- Racuszki na kefirze z owocami
- Najprostsze naleśniki z serem
- Tortilla sandwich z TikToka
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Biszkopt z białek
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Różowe cynamonki
- Kanapka rybaka
- Wieniec wielkanocny
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Hummus grzybowy
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Ciastka pisanki
- Pizza bez drożdży
- Sałatka z rukolą i gruszką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)