Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papier do pieczenia
- 4 foremki o wymiarach 7,5 x 7,5 cm
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
Krok 1: Wykrawamy wafle
Używając foremek, wykrawamy 8 kwadratów z wafli tortowych. Foremki układamy na desce przykrytej papierem do pieczenia i wkładamy na dno każdej z nich jeden kwadrat wykrojony z wafla.
Krok 2: Składamy kanapki lodowe
Na każdy kawałek wafla nakładamy taką samą ilość lodów, dodajemy kilka draży owocowych i przykrywamy lody kolejnym waflem. Tak przygotowane kanapki odkładamy do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny, aż masa lodowa się zestali.
Krok 3: Przygotowujemy dekoracje
Prażone pistacje drobno siekamy i mieszamy z migdałami na talerzyku lub w szerokiej miseczce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na moment, aby przestygła.
WSKAZÓWKA! Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej:
Pokruszoną czekoladę wkładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Parująca woda ogrzewa dno miski i rozpuszcza czekoladę.
Krok 4: Wyjmujemy kanapki lodowe z foremek
Wyciągamy kanapki z zamrażalnika i delikatnie przejeżdżamy nożem wzdłuż boków foremek, aby łatwiej było je wyjąć. Delikatnie wyjmujemy kanapki z foremek.
Krok 5: Dekorujemy i podajemy lodowe kanapki
Kanapki smarujemy rozpuszczoną czekoladą na każdym boku, a następnie obtaczamy w mieszance pistacji i migdałów. Pozostałą czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ją od góry na kanapki lodowe, rysując nieregularne wzory. Na tak przygotowane kanapki nakładamy owocowe draże.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto marchewkowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Jajka na miękko
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Guacamole
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makówki śląskie
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)