.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PLACKI
Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko, wsypujemy mąkę proszek do pieczenia i sól. Masło podgrzewamy do rozpuszczenia, płynne dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy za pomocą miksera do połączenia się̨ składników i zgęstnienia masy. Na mniejszej patelni rozgrzewamy olej i smażymy 4 placki z dwóch stron, aż osiągną złocisty kolor. Placki powinny być zbliżonej wielkości, zdecydowanie ułatwi to składanie lunchbuły.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wbijamy jajka. Jajecznicę smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia, gdy osiągnie pożądaną przez nas konsystencję.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY
Z mięsa mielonego formujemy dwie równej wielkości kule, które następnie rozpłaszczamy, formując kotlety. Pamiętajmy, aby kotlety były około 1-1,5 cm większe od placków, ponieważ skurczą się w trakcie smażenia. Gotowe mięso na kotlety doprawiamy z dwóch stron przyprawą do mięsa i smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
KROK 4: SKŁADAMY LUNCHBUŁĘ
Na plackach układamy kolejno sałatę, kotlety, ser żółty, pomidory oraz ogórki. Całość przykrywamy drugim plackiem i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Sałatka gyros
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Krokiety z mięsem
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Ryba z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)