
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- trzepaczkę
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
8 jajek wbijamy do miski. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK
Cebulę kroimy w piórka, 2 ząbki czosnku bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy szczypiorek). 4 plastry boczku kroimy bardzo drobno na paseczki. Siekamy 80 g pomidorów pelati. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy. Po wstępnym przesmażeniu boczku wlewamy 1 łyżkę oliwy na patelnię, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy do zeszklenia. Po zeszkleniu dodajemy 80 g pomidorów pelati i 2 szczypty ziół prowansalskich, całość mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY OMLET
Przelewamy na patelnię jajka, mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać (powstaje jajecznica) spychamy wszystko na brzeg patelni, ubijamy (całość musi być dość mocno ścięta).
KROK 4: ZWIJAMY I KROIMY OMLET
Omlet przekładamy na deskę i za pomocą ręcznika papierowego formujemy ładny rulonik, następnie kroimy na 12 miniomlecików.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba z piekarnika
- Sernik pistacjowy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Makowiec japoński
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)