
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- szpatułkę
- papilotki do muffinek
Przygotuj wcześniej:
Zaparz zieloną herbatę matcha tak, aby w momencie użycia była gorąca.
Składniki nadzienia dokładnie wymieszaj w miseczce.
Sposób przygotowania:
MOCHI
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misce mieszamy mąkę ryżową, cukier puder i sól. Suche składniki zalewamy gorącą herbatą i bardzo dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i podgrzewamy w mikrofali przez ok. 2 minuty. Tak przygotowane ciasto ponownie dokładnie mieszamy, używając mokrej szpatułki. Ciasto drugi raz wkładamy do mikrofali, tym razem na ok. 30 sekund, aż stanie się lekko przezroczyste.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Blat posypujemy mąką ziemniaczaną, wykładamy ciasto i posypujemy je mąką ziemniaczaną. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się elastyczne, i dzielimy na 10-12 równych części.
KROK 3: FORMUJEMY I PODAJEMY MOCHI
Z ciasta formujemy płaskie krążki, wykładamy na każdy z nich odrobinę nadzienia i zamykamy, tworząc kulkę.
WSKAZÓWKA! Jeśli kulki mochi są zbyt obficie pokryte mąką, można ją usunąć za pomocą pędzelka.
Gotowe mochi najlepiej przełożyć do papilotek, aby się nie kleiły.
Zobacz podobne
przepisy
Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.

Sernik limonkowy
Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Komentarze (7)
84 dni temu
Szkoda że skład jest jaki jest...
odpowiedz
216 dni temu
Nie polecam przepisu kulki się rozpadają podczas lepienia a ryż wpada pomiędzy zęby bo się nie rozpuścił i ogólnie ciasto jest badziewne
odpowiedz
216 dni temu
Co zrobić kiedy to ciasto jest takie mokre a ja robię to zgodnie z przepisem?
odpowiedz
216 dni temu
Najpewniej wystarczy dodać odrobinę mąki ryżowej. Ciasto zmienia też konsystencję podczas podgrzewania w mikrofali, także wszystko zależy od tego, na jakim etapie jest zbyt mokre :)
243 dni temu
jeden z gorszych przepisów na kuchni lida...nie podaliście jakie parametry ma wasza mikrofala a mają od 400 do 1500W, poza tym nie podaliście z jakiej mąki ryżowej należy to zrobić Nie polecam tego przepisu.
odpowiedz
244 dni temu
I już?? Nie pieczemy??
odpowiedz
244 dni temu
Dokładnie tak, mochi nie trzeba piec :)
zobacz wszystkie