
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- szpatułkę
- papilotki do muffinek
Przygotuj wcześniej:
Zaparz zieloną herbatę matcha tak, aby w momencie użycia była gorąca.
Składniki nadzienia dokładnie wymieszaj w miseczce.
Sposób przygotowania:
MOCHI
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misce mieszamy mąkę ryżową, cukier puder i sól. Suche składniki zalewamy gorącą herbatą i bardzo dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i podgrzewamy w mikrofali przez ok. 2 minuty. Tak przygotowane ciasto ponownie dokładnie mieszamy, używając mokrej szpatułki. Ciasto drugi raz wkładamy do mikrofali, tym razem na ok. 30 sekund, aż stanie się lekko przezroczyste.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Blat posypujemy mąką ziemniaczaną, wykładamy ciasto i posypujemy je mąką ziemniaczaną. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się elastyczne, i dzielimy na 10-12 równych części.
KROK 3: FORMUJEMY I PODAJEMY MOCHI
Z ciasta formujemy płaskie krążki, wykładamy na każdy z nich odrobinę nadzienia i zamykamy, tworząc kulkę.
WSKAZÓWKA! Jeśli kulki mochi są zbyt obficie pokryte mąką, można ją usunąć za pomocą pędzelka.
Gotowe mochi najlepiej przełożyć do papilotek, aby się nie kleiły.
Komentarze (3)
10 dni temu
jeden z gorszych przepisów na kuchni lida...nie podaliście jakie parametry ma wasza mikrofala a mają od 400 do 1500W, poza tym nie podaliście z jakiej mąki ryżowej należy to zrobić Nie polecam tego przepisu.
odpowiedz
12 dni temu
I już?? Nie pieczemy??
odpowiedz
11 dni temu
Dokładnie tak, mochi nie trzeba piec :)
zobacz wszystkie