Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- szpatułkę
- papilotki do muffinek
Przygotuj wcześniej:
Zaparz zieloną herbatę matcha tak, aby w momencie użycia była gorąca.
Składniki nadzienia dokładnie wymieszaj w miseczce.
Sposób przygotowania:
MOCHI
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misce mieszamy mąkę ryżową, cukier puder i sól. Suche składniki zalewamy gorącą herbatą i bardzo dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i podgrzewamy w mikrofali przez ok. 2 minuty. Tak przygotowane ciasto ponownie dokładnie mieszamy, używając mokrej szpatułki. Ciasto drugi raz wkładamy do mikrofali, tym razem na ok. 30 sekund, aż stanie się lekko przezroczyste.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Blat posypujemy mąką ziemniaczaną, wykładamy ciasto i posypujemy je mąką ziemniaczaną. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się elastyczne, i dzielimy na 10-12 równych części.
KROK 3: FORMUJEMY I PODAJEMY MOCHI
Z ciasta formujemy płaskie krążki, wykładamy na każdy z nich odrobinę nadzienia i zamykamy, tworząc kulkę.
WSKAZÓWKA! Jeśli kulki mochi są zbyt obficie pokryte mąką, można ją usunąć za pomocą pędzelka.
Gotowe mochi najlepiej przełożyć do papilotek, aby się nie kleiły.
Zobacz podobne
przepisy
Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!
Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.
Sernik limonkowy
Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!
Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!
Mochi – co to takiego i skąd pochodzi ten deser?
Mochi — co to takiego? Odpowiedź na pytanie o to, co to jest mochi, jest niezwykle prosta — to rodzaj tradycyjnego japońskiego deseru przyrządzanego z mąki ryżowej i cukru. Mochi przyjmują formę nadziewanych ciasteczek z kleistego, elastycznego ciasta o specyficznej, lekko żelkowej konsystencji.
Historia tego pysznego deseru sięga głęboko do japońskiej tradycji kulinarnej. Mochi z początku przyrządzano tylko na specjalne uroczystości, takie jak Nowy Rok, ale z czasem deser ten stał się nieodłącznym elementem diety Japończyków. Mochi szybko zyskało fanów także poza granicami Japonii, a dziś uchodzi za jeden z najbardziej popularnych i najchętniej importowanych produktów pochodzących z kraju Kwitnącej Wiśni.
Tradycyjne mochi przyrządza się na bazie mąki mochiko powstającej ze specjalnej odmiany ryżu kleistego. Mąka ta charakteryzuje się zwiększoną kleistością, dlatego też często określa się ją mianem „glutinous flour”, chociaż jak każda mąka ryżowa, nie zawiera glutenu. Mochi produkowane w tradycyjny sposób przyrządza się w specjalnych maszynach, które ułatwiają wyrobienie elastycznego ciasta. Z ciasta formuje się kuleczki, kwadraciki lub inne kształty, a te gotuje się na parze.
Wśród tradycyjnych mochi można wyróżnić wersje bez nadzienia, jak i te z farszem w środku, które nazywa się daifuku. W środku takiego kleistego, ryżowego ciasteczka możesz znaleźć nadzienie z czerwonej fasoli azuki (pasty anko), truskawek, mango, a nawet lodów.
Mochi – przepis na pyszny azjatycki deser
Tradycyjny sposób przyrządzania mochi jest bardzo czasochłonny i wymaga specjalistycznego sprzętu, dlatego szybko opracowano technikę, pozwalającą przygotować ten deser w domu, wykorzystując tylko ogólnodostępne składniki oraz zwykłą kuchenkę mikrofalową.
Przepis na mochi, który opracowaliśmy wraz z Kingą Paruzel, pozwala uzyskać idealnie klejące i pyszne ciasteczka w kilka minut, dlatego warto go sobie zachować na czarną godzinę, kiedy najdzie Cię ochota na słodkie. Żeby stworzyć smakowite, słodkie mochi z naszego przepisu nie potrzebujesz oryginalnej mąki mochiko — ryżowe kuleczki z łatwością przygotujesz na bazie zwykłej mąki ryżowej, cukru pudru, soli oraz wybranych dodatków np. obecnej w przepisie zielonej herbaty.
Jak zrobić mochi w domu?
Jak zrobić mochi? Zrobienie mochi z naszego przepisu w zaciszu własnej kuchni jest bajecznie proste. Przygotowanie deseru należy zacząć od połączenia ze sobą mąki, cukru soli oraz herbaty. Jeśli chcesz zrobić klasyczne mochi, zastąp herbatę wrzątkiem. Herbatę dodawaj powoli, cały czas wyrabiając mieszankę.
Ciągłe mieszanie pozwoli Ci uzyskać gładką, klejącą się konsystencję. Wymieszane ciasto należy podgrzać w mikrofalówce lub na parze i ponownie wyrobić. Gdy ciasto zrobi się lekko przezroczyste, można przejść do jego formowania i nadziewania. Gotowe mochi należy obtoczyć w mące ziemniaczanej lub sojowej, a po uformowaniu przechowywać w szczelnym pojemniku, aby uniknąć ich wysychania. Prawda, że to proste? Życzymy Ci smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Włoski deser „Fragola”
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Deser cassata alla siciliana
- Kokosowa panna cotta
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Sernik limonkowy
- Zielone warzywa smażone z tofu
- Placuszki roti ze schabem
- Babka z herbatą matcha
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Muffinki brownie
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Pita z serem graviera
- Mrożona matcha latte
- Risotto – klasyczny przepis
- Pesto z kolendry
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Wege placki z tartych warzyw
- Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Jabłkowy chutney z piwem
- Bazyliowy pstrąg z grilla
- Kisiel z czerwonych owoców
- Sałatka z brokułem i winogronami
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
- Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
- Szaszłyki z halloumi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
507 dni temu
Szkoda że skład jest jaki jest...
odpowiedz
639 dni temu
Nie polecam przepisu kulki się rozpadają podczas lepienia a ryż wpada pomiędzy zęby bo się nie rozpuścił i ogólnie ciasto jest badziewne
odpowiedz
639 dni temu
Co zrobić kiedy to ciasto jest takie mokre a ja robię to zgodnie z przepisem?
odpowiedz
639 dni temu
Najpewniej wystarczy dodać odrobinę mąki ryżowej. Ciasto zmienia też konsystencję podczas podgrzewania w mikrofali, także wszystko zależy od tego, na jakim etapie jest zbyt mokre :)
666 dni temu
jeden z gorszych przepisów na kuchni lida...nie podaliście jakie parametry ma wasza mikrofala a mają od 400 do 1500W, poza tym nie podaliście z jakiej mąki ryżowej należy to zrobić Nie polecam tego przepisu.
odpowiedz
668 dni temu
I już?? Nie pieczemy??
odpowiedz
668 dni temu
Dokładnie tak, mochi nie trzeba piec :)