Mochi z zieloną herbatą z matcha

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • szpatułkę
  • papilotki do muffinek

Przygotuj wcześniej:

Zaparz zieloną herbatę matcha tak, aby w momencie użycia była gorąca.

Składniki nadzienia dokładnie wymieszaj w miseczce.

Sposób przygotowania:

MOCHI

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W misce mieszamy mąkę ryżową, cukier puder i sól. Suche składniki zalewamy gorącą herbatą i bardzo dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i podgrzewamy w mikrofali przez ok. 2 minuty. Tak przygotowane ciasto ponownie dokładnie mieszamy, używając mokrej szpatułki. Ciasto drugi raz wkładamy do mikrofali, tym razem na ok. 30 sekund, aż stanie się lekko przezroczyste.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Blat posypujemy mąką ziemniaczaną, wykładamy ciasto i posypujemy je mąką ziemniaczaną. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się elastyczne, i dzielimy na 10-12 równych części.

KROK 3: FORMUJEMY I PODAJEMY MOCHI

Z ciasta formujemy płaskie krążki, wykładamy na każdy z nich odrobinę nadzienia i zamykamy, tworząc kulkę.

WSKAZÓWKA! Jeśli kulki mochi są zbyt obficie pokryte mąką, można ją usunąć za pomocą pędzelka.

Gotowe mochi najlepiej przełożyć do papilotek, aby się nie kleiły.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    10 dni temu
    jeden z gorszych przepisów na kuchni lida...nie podaliście jakie parametry ma wasza mikrofala a mają od 400 do 1500W, poza tym nie podaliście z jakiej mąki ryżowej należy to zrobić Nie polecam tego przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    12 dni temu
    I już?? Nie pieczemy??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    11 dni temu
    Dokładnie tak, mochi nie trzeba piec :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!