Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papilotki
- formę na muffiny (na 12 szt.)
- miskę
- mikser
- durszlak
- trzepaczkę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wyciągamy wszystkie produkty z lodówki godzinę wcześniej. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: UBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach na puszystą masę.
KROK 2: MYJEMY BORÓWKI
Borówki wsypujemy do durszlaka i dokładnie je myjemy, a potem osuszamy.
KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW NA MASĘ
Do miski z masą jajeczną dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i olej. Całość mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników.
KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO DO PAPILOTEK
Papilotki umieszczamy w foremkach, a następnie przekładamy do nich ciasto tak, aby napełnić je do ¾ ich wysokości.
KROK 5: DODAJEMY BORÓWKI
Na wierzchu ciasta muffinkowego układamy borówki i lekko wciskamy je do środka. Czynność powtarzamy, aż wszystkie muffinki zostaną ozdobione sowicie borówkami.
KROK 6: PIECZEMY BABECZKI
Formę z muffinkami wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 20-22 minut, aż babeczki wyrosną i się zarumienią. Babeczki są gotowe do jedzenia po wystudzeniu.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny marchewkowe
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!
Muffinki ze śliwkami
Delikatne muffinki ze śliwkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdź ten smak!
Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!
Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru
Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!
Pyszne muffinki z borówkami
Muffinki z borówkami to rewelacyjny pomysł na letnią przekąskę, zwłaszcza w sezonie, gdy owoce te są najsmaczniejsze i niezwykle soczyste. Warto wykorzystać ten czas, by cieszyć się świeżymi borówkami, które idealnie komponują się z delikatnym ciastem muffinkowym. Te pyszne owoce znajdziesz oczywiście na Ryneczku Lidla! Muffinki borówkowe nie tylko pysznie smakują, ale także świetnie wyglądają! Dzięki prostocie wykonania muffinki z borówkami stanowią świetną propozycję na rodzinną aktywność — te pyszne wypieki można bez trudu przygotować nawet z dziećmi.
Wilgotne muffiny z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, a różnorodność dostępnych przepisów pozwala na kreatywne eksperymentowanie w kuchni. Można dodać do nich odrobinę wanilii, skórkę cytrynową, czy nawet kawałki białej czekolady, co nada muffinom wyjątkowego smaku. Niezależnie od wybranej wersji, muffiny z borówkami zawsze wychodzą puszyste i aromatyczne, ciesząc wszystkich, którzy mają okazję ich spróbować. To niezawodny sposób na przygotowanie pysznego, efektownie wyglądającego deseru bez większego wysiłku.
Muffinki z borówkami amerykańskimi to przepis, który warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Muffiny borówkowe można również wzbogacić o chrupiące dodatki, takie jak orzechy czy płatki owsiane. W naszej wersji ciasto muffinkowe zostało wzbogacone o jogurt naturalny, który czyni wypiek puszystszym i wilgotnym. Każdy kęs tych muffinek to przypomnienie lata, pełnego słońca i świeżych owoców. To prawdziwa przyjemność, która w prosty sposób przenosi nas w wakacyjny klimat, niezależnie od pory roku.
Przepis na muffinki z borówkami Kuchni Lidla
Tytułowy przepis na muffinki z borówkami z dodatkiem jogurtu to świetny sposób na przygotowanie pysznego i wilgotnego wypieku, który skradnie serca domowników. Przed rozpoczęciem warto pamiętać o kilku ważnych krokach, które zagwarantują Ci znakomite wypieki. Najpierw należy przygotować wszystkie składniki i z wyprzedzeniem wyciągnąć je z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową — szczególnie jogurt i jajka. Kolejnym krokiem jest ubijanie jajek z cukrem na puszystą masę. To kluczowy etap, który nada muffinkom lekkiej i delikatnej struktury. Trzeba także pamiętać o dokładnym umyciu i osuszeniu borówek, zanim trafią do ciasta.
W naszym przepisie na babeczki z borówkami znajdziecie jogurt naturalny, który sprawia, że muffinki są niezwykle wilgotne i miękkie, co jest szczególnie ważne, gdy przygotowuje się muffinki z borówkami dla dzieci. Jogurt dodaje również delikatnej kwasowości, która świetnie komponuje się ze słodyczą borówek. Potem wystarczy już tylko dodać resztę składników na babeczki z borówkami z naszego przepisu i wymieszać je, aby stworzyć pyszne muffinki. Ważne, aby robić to tylko do połączenia składników — zbyt długie mieszanie może spowodować, że muffinki będą zbyt twarde. Przekładanie ciasta do papilotek do ¾ ich wysokości zapewnia, że babeczki będą miały miejsce na wyrośnięcie i nabranie pięknego kształtu.
Podczas pieczenia warto pamiętać, aby możliwie nie otwierać piekarnika, gdyż może to spowodować opadnięcie babeczek. Stan wypieczenia wystarczy kontrolować, zaglądając przez szybę piekarnika. Nasz przepis na szybkie muffinki z borówkami jest bardzo elastyczny — można do niego dodać różne składniki, takie jak kawałki białej czekolady czy posiekane orzechy, aby nadać muffinkom wyjątkowego charakteru. Aby uzyskać najlepszy efekt, można również posypać wierzch muffinek kruszonką z masła, mąki i cukru jeszcze przed ich upieczeniem. Te pyszne muffinki z borówkami to idealny wypiek na każdą okazję, a ich przygotowanie jest na tyle proste, że można je zrobić nawet na ostatnią chwilę, mając pewność, że zawsze wyjdą pyszne i aromatyczne.
Babeczki (muffinki) z borówkami – idealne na każdą okazję
Babeczki z borówkami to wypiek, który sprawdzi się na wiele różnych okazji. W zależności od preferencji i dostępnych składników można przygotować je na różne sposoby. Podstawowy przepis na babeczki z borówkami może być zmodyfikowany poprzez użycie zwykłego mleka, mleka roślinnego zamiast jogurtu i sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia. Każda z tych opcji nadaje muffinkom inny charakter. Mleko sprawia, że babeczki są delikatne i kremowe, podczas gdy mleko roślinne, takie jak migdałowe czy kokosowe, dodaje im unikalnego smaku. Olej natomiast gwarantuje wilgotność i miękkość, a soda oczyszczona pomaga muffinkom ładnie wyrosnąć i nadaje im puszystości. Należy tylko pamiętać, że sody powinno być trzy razy mniej niż proszku do pieczenia. W naszym przepisie będą to więc 2/3 łyżeczki.
Na dziecięce przyjęcie można przygotować kolorowe babeczki borówkowe, które z pewnością zachwycą najmłodszych gości. Wystarczy lekko rozgnieść borówki i wtłoczyć je do ciasta, a potem wymieszać, by nadać mu unikatowego koloru. Takie muffinki można dodatkowo ozdobić kolorowymi posypkami lub lukrem, tworząc atrakcyjne i smaczne przekąski. Babeczki z borówkami amerykańskimi w jasnych, pastelowych kolorach uzyskanych przy pomocy barwników spożywczych będą nie tylko smacznym deserem, ale również ciekawą dekoracją stołu. Wykorzystanie borówek amerykańskich w tym przepisie podkreśli ich wyjątkowy smak i sprawi, że wypieki będą pełne soczystych owoców.
Na eleganckie spotkanie z przyjaciółmi warto przygotować czekoladowe babeczki z borówkami. Połączenie głębokiego smaku czekolady i słodko-kwaśnych borówek to gratka dla fanów czekolady. Tego typu babeczki można udekorować kremem z serka mascarpone z kawałkami czekolady. Babeczki z borówkami w wersji czekoladowej będą idealnym wyborem na każdą okazję, gdy chce się zachwycić naszych czymś wyjątkowym i wykwintnym. Bez względu na okazję, babeczki z borówkami przepis można łatwo dostosować do własnych upodobań i potrzeb, tworząc za każdym razem coś niezwykłego.
Ile piec muffinki z borówkami?
Ile piec muffinki z borówkami? To, ile należy piec babeczki, zależne jest od przepisu i ich wielkości — mniejsze babeczki piecze się krócej, a te większe nieco dłużej. Czas pieczenia babeczek z borówkami wynosi zazwyczaj 20-25 minut w temperaturze ok. 185-190°C. Ważne jest, aby piekarnik był wcześniej nagrzany, co zapewni równomierne pieczenie i piękne wyrośnięcie muffinek. Aby sprawdzić, czy babeczki są gotowe, można wykonać test suchego patyczka — wbijając go w środek babeczki, powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta. Babeczki z borówkami powinny mieć złocistą, lekko zarumienioną powierzchnię i sprężystą strukturę. Po wyjęciu z piekarnika warto pozostawić je na kilka minut w formie, a następnie wystudzić.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
21 dni temu
Dzisiaj piekłam te babeczki i ciasto wyszło mi jak do pizzy... Same babeczki przepyszne tylko się je piecze 32-37 minut, a nie tak jak w przepisie...🧁🥰❤️
odpowiedz