Mus z białej czekolady z truskawkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobota MC Smart
  • miseczki lub pucharki do serwowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SIEKAMY CZEKOLADĘ

Połamaną białą czekoladę wrzucamy do misy termorobota i siekamy – ustawienia własne / czas: 5 sekund / obroty: 7. Posiekaną przekładamy do osobnej miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ

W małej miseczce mieszamy żelatynę z 50 g schłodzonej śmietanki 30%. Odstawiamy na 5 minut, żeby napęczniała.

KROK 3: PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ

Do misy termorobota wlewamy pozostałe 250 g śmietanki 30% oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy –  ustawienia własne / temperatura: 90°C / czas: 7 minut / obroty: 1.

KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy – ustawienia własne / czas: 4 minuty / obroty: w lewo. Gotową masę przelewamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.

KROK 5: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Myjemy i dokładnie osuszamy misę robota. Zakładamy mieszadło i wlewamy schłodzoną śmietankę 36%. Ubijamy bez górnej miarki – ustawienia własne / czas: 3 minuty / obroty: 3. Po około 2,5 minuty przez otwór w pokrywie powoli wlewamy wystudzoną masę z białą czekoladą. Gotowy mus przelewamy do miseczek lub pucharków i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężał.

KROK 6: SERWUJEMY Z TRUSKAWKAMI

Tuż przed podaniem mus dekorujemy świeżymi truskawkami. Możemy je posiekać w termorobocie – ustawienia własne / czas: 8 sekund / obroty: 4 – lub pokroić ręcznie. Deser podajemy schłodzony.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!