Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Żółtka, których użyjesz, powinny mieć temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZAGOTOWUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI
Do rondelka wlewamy mleko, a także dodajemy goździki, ziarenka wybrane z laski wanilii, cynamon i gałkę muszkatołową. Płyn doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu. Mleko z przyprawami studzimy, aby było ciepłe, ale nie gorące.
KROK 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA I ŁĄCZYMY JE Z MLEKIEM
W misce przez ok. 5 minut ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek wlewamy stopniowo, cały czas miksując, ciepłe mleko. Uważamy, aby żółtka się nie ścięły.
KROK 3: GOTUJEMY NAPÓJ RADOŚCI
Dobrze zmiksowane z żółtkami mleko przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż napój zgęstnieje.
KROK 4: PODAJEMY NAPÓJ RADOŚCI
Gotowy napój przelewamy przez sitko i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i połowę delikatnie łączymy z wystudzonym napojem. Napój przelewamy do kieliszków i dekorujemy pozostałą bitą śmietaną.
Pobierz etykiety do napoju radości.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka żurawinowe
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!
Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!
Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!
Zimowa herbata
Pyszna, rozgrzewająca herbata zimowa, którą przygotujesz z użyciem cytryn w miodzie według innego przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, jak niezwykle aromatyczny jest ten wyjątkowy napój.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowy dżem z winogron
- Bezalkoholowy ajerkoniak
- Kisiel z owoców lasu
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
- Śniadaniowy chlebek marchewkowy
- Tortilla de patatas z warzywami
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Syrop piernikowy
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Life changing bread
- Zielony koktajl kaktusowy z tonikiem
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Kluski serowe z chłodnikiem z melona
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Bajaderka jeżyki
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Kanapki z humusem i fasolkami edamame
- Wegański zielony omlet z silken tofu
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Napój radości
- Racuchy na maślance
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)