Napój radości

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Żółtka, których użyjesz, powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ZAGOTOWUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI

Do rondelka wlewamy mleko, a także dodajemy goździki, ziarenka wybrane z laski wanilii, cynamon i gałkę muszkatołową. Płyn doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu. Mleko z przyprawami studzimy, aby było ciepłe, ale nie gorące.

KROK 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA I ŁĄCZYMY JE Z MLEKIEM

W misce przez ok. 5 minut ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek wlewamy stopniowo, cały czas miksując, ciepłe mleko. Uważamy, aby żółtka się nie ścięły.

KROK 3: GOTUJEMY NAPÓJ RADOŚCI

Dobrze zmiksowane z żółtkami mleko przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż napój zgęstnieje.

KROK 4: PODAJEMY NAPÓJ RADOŚCI

Gotowy napój przelewamy przez sitko i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i połowę delikatnie łączymy z wystudzonym napojem. Napój przelewamy do kieliszków i dekorujemy pozostałą bitą śmietaną.

 

Pobierz etykiety do napoju radości.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!