Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek do rozsmarowania oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRAŻYMY ORZECHY NERKOWCA
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je do miski.
KROK 2: SMARUJEMY PAPIER OLIWĄ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.
KROK 3: ZAGOTOWUJEMY CUKIER, WODĘ, MASŁO I SYROP
W dużym rondlu zagotowujemy cukier, wodę, masło, syrop klonowy i co jakiś czas ostrożnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 20-30 minut, aż płyn zgęstnieje i nieco odparuje.
KROK 4: DODAJEMY ORZECHY, SÓL I SODĘ
Następnie zdejmujemy rondel z ognia i szybko dodajemy orzechy, sól oraz sodę. Mieszamy i przelewamy na przygotowaną blaszkę. Za pomocą silikonowej szpatułki rozsmarowujemy cienką warstwą.
KROK 5: ODSTAWIAMY CAŁOŚĆ DO WYSTYGNIĘCIA
Odstawiamy na godzinę do całkowitego wystygnięcia, a następie łamiemy lub kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Zobacz podobne
przepisy
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
Odmień klasyczną białą i mleczną czekoladę, wzbogacając ją o chrupiące orzechy. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!
Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.
Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
788 dni temu
Przepraszam, a po co soda?
odpowiedz
788 dni temu
Aniu, sodę dodajemy, aby napowietrzyć masę i wypełnić ją małymi bąbelkami, co sprawia, że staje się ona delikatniejsza i bardziej krucha. Dzięki temu łatwiej jest ja chrupnąć ;)
787 dni temu
Też o tym myślałam...