Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • pędzelek do rozsmarowania oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1:  PRAŻYMY ORZECHY NERKOWCA

Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je do miski.

KROK 2: SMARUJEMY PAPIER OLIWĄ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.

KROK 3: ZAGOTOWUJEMY CUKIER, WODĘ, MASŁO I SYROP

W dużym rondlu zagotowujemy cukier, wodę, masło, syrop klonowy i co jakiś czas ostrożnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 20-30 minut, aż płyn zgęstnieje i nieco odparuje.

KROK 4: DODAJEMY ORZECHY, SÓL I SODĘ

Następnie zdejmujemy rondel z ognia i szybko dodajemy orzechy, sól oraz sodę. Mieszamy i przelewamy na przygotowaną blaszkę. Za pomocą silikonowej szpatułki rozsmarowujemy cienką warstwą. 

KROK 5: ODSTAWIAMY CAŁOŚĆ DO WYSTYGNIĘCIA

Odstawiamy na godzinę do całkowitego wystygnięcia, a następie łamiemy lub kroimy na kawałki dowolnej wielkości.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Ania Ania
    46 dni temu
    Przepraszam, a po co soda?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    46 dni temu
    Aniu, sodę dodajemy, aby napowietrzyć masę i wypełnić ją małymi bąbelkami, co sprawia, że staje się ona delikatniejsza i bardziej krucha. Dzięki temu łatwiej jest ja chrupnąć ;)
  • Gość Gość
    45 dni temu
    Też o tym myślałam...

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!