Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek do rozsmarowania oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRAŻYMY ORZECHY NERKOWCA
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je do miski.
KROK 2: SMARUJEMY PAPIER OLIWĄ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.
KROK 3: ZAGOTOWUJEMY CUKIER, WODĘ, MASŁO I SYROP
W dużym rondlu zagotowujemy cukier, wodę, masło, syrop klonowy i co jakiś czas ostrożnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 20-30 minut, aż płyn zgęstnieje i nieco odparuje.
KROK 4: DODAJEMY ORZECHY, SÓL I SODĘ
Następnie zdejmujemy rondel z ognia i szybko dodajemy orzechy, sól oraz sodę. Mieszamy i przelewamy na przygotowaną blaszkę. Za pomocą silikonowej szpatułki rozsmarowujemy cienką warstwą.
KROK 5: ODSTAWIAMY CAŁOŚĆ DO WYSTYGNIĘCIA
Odstawiamy na godzinę do całkowitego wystygnięcia, a następie łamiemy lub kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Zobacz podobne
przepisy
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
Odmień klasyczną białą i mleczną czekoladę, wzbogacając ją o chrupiące orzechy. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!
Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.
Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa krem z buraczków
- Słodko-słony bezowiec
- Kajzerki z warzywami
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Crostini z burratą à la caprese
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Tosty z awokado i jajkiem
- Sałatka z brokułem i serem roquefort
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Ciasto styropian z malinami
- Kompot truskawkowy
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Tołpyga w jajecznicy
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Kaszotto z młodą kapustą
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Świąteczna focaccia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
765 dni temu
Przepraszam, a po co soda?
odpowiedz
765 dni temu
Aniu, sodę dodajemy, aby napowietrzyć masę i wypełnić ją małymi bąbelkami, co sprawia, że staje się ona delikatniejsza i bardziej krucha. Dzięki temu łatwiej jest ja chrupnąć ;)
765 dni temu
Też o tym myślałam...