Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek do rozsmarowania oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRAŻYMY ORZECHY NERKOWCA
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je do miski.
KROK 2: SMARUJEMY PAPIER OLIWĄ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.
KROK 3: ZAGOTOWUJEMY CUKIER, WODĘ, MASŁO I SYROP
W dużym rondlu zagotowujemy cukier, wodę, masło, syrop klonowy i co jakiś czas ostrożnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 20-30 minut, aż płyn zgęstnieje i nieco odparuje.
KROK 4: DODAJEMY ORZECHY, SÓL I SODĘ
Następnie zdejmujemy rondel z ognia i szybko dodajemy orzechy, sól oraz sodę. Mieszamy i przelewamy na przygotowaną blaszkę. Za pomocą silikonowej szpatułki rozsmarowujemy cienką warstwą.
KROK 5: ODSTAWIAMY CAŁOŚĆ DO WYSTYGNIĘCIA
Odstawiamy na godzinę do całkowitego wystygnięcia, a następie łamiemy lub kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1103 dni temu
Przepraszam, a po co soda?
Odpowiedz
1103 dni temu
Aniu, sodę dodajemy, aby napowietrzyć masę i wypełnić ją małymi bąbelkami, co sprawia, że staje się ona delikatniejsza i bardziej krucha. Dzięki temu łatwiej jest ja chrupnąć ;)
1102 dni temu
Też o tym myślałam...