Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- butelkę o pojemności ok. 500 ml
Sposób przygotowania:
Krok 1: Rozdrabnianie moreli
Morele włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 2: Podgrzewanie octu
Dodać ocet balsamiczny i miód, podgrzać wszystko (z zatkniętą miarką) 20 minut/prędkość 2/90°C. Na zakończenie blendować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 7.
Krok 3: Przelewanie octu do butelki
Ocet morelowy przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do czystej, wysterylizowanej butelki i zamknąć ją. Schłodzić ocet do temperatury pokojowej.
RADY
W chłodnym i ciemnym miejscu można przechowywać ocet do 3 miesięcy.
Można go przygotować także przy użyciu innych suszonych owoców, np. fig czy daktyli.
Podczas gotowania butelkę wraz z zamknięciem wstawić w celu wysterylizowania na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!
Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!
Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!
Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z jagodami – przepis
- Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- Kokosowa zupa curry z marchewką
- Faszerowana feta
- Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Dżem z włoskich śliwek
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Tacos z tuńczykiem
- Paella z karkówką
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
- Zielone szparagi z burratą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- ZIELONY MAJONEZ
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Świąteczny talerz obfitości
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sernik dyniowy
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Krem pierniczkowy
- Fit makaron à la carbonara
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)