
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- butelkę o pojemności ok. 500 ml
Sposób przygotowania:
Krok 1: Rozdrabnianie moreli
Morele włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 2: Podgrzewanie octu
Dodać ocet balsamiczny i miód, podgrzać wszystko (z zatkniętą miarką) 20 minut/prędkość 2/90°C. Na zakończenie blendować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 7.
Krok 3: Przelewanie octu do butelki
Ocet morelowy przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do czystej, wysterylizowanej butelki i zamknąć ją. Schłodzić ocet do temperatury pokojowej.
RADY
W chłodnym i ciemnym miejscu można przechowywać ocet do 3 miesięcy.
Można go przygotować także przy użyciu innych suszonych owoców, np. fig czy daktyli.
Podczas gotowania butelkę wraz z zamknięciem wstawić w celu wysterylizowania na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)