Ocet morelowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • butelkę o pojemności ok. 500 ml

Sposób przygotowania:

Krok 1: Rozdrabnianie moreli

Morele włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

Krok 2: Podgrzewanie octu

Dodać ocet balsamiczny i miód, podgrzać wszystko (z zatkniętą miarką) 20 minut/prędkość 2/90°C. Na zakończenie blendować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 7.

Krok 3: Przelewanie octu do butelki

Ocet morelowy przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do czystej, wysterylizowanej butelki i zamknąć ją. Schłodzić ocet do temperatury pokojowej.

RADY

W chłodnym i ciemnym miejscu można przechowywać ocet do 3 miesięcy.

Można go przygotować także przy użyciu innych suszonych owoców, np. fig czy daktyli.

Podczas gotowania butelkę wraz z zamknięciem wstawić w celu wysterylizowania na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!