Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- butelkę o pojemności ok. 500 ml
Sposób przygotowania:
Krok 1: Rozdrabnianie moreli
Morele włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 2: Podgrzewanie octu
Dodać ocet balsamiczny i miód, podgrzać wszystko (z zatkniętą miarką) 20 minut/prędkość 2/90°C. Na zakończenie blendować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 7.
Krok 3: Przelewanie octu do butelki
Ocet morelowy przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do czystej, wysterylizowanej butelki i zamknąć ją. Schłodzić ocet do temperatury pokojowej.
RADY
W chłodnym i ciemnym miejscu można przechowywać ocet do 3 miesięcy.
Można go przygotować także przy użyciu innych suszonych owoców, np. fig czy daktyli.
Podczas gotowania butelkę wraz z zamknięciem wstawić w celu wysterylizowania na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makówki śląskie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Boczek pieczony
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Guacamole
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)