
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- butelkę o pojemności ok. 500 ml
Sposób przygotowania:
Krok 1: Rozdrabnianie moreli
Morele włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 2: Podgrzewanie octu
Dodać ocet balsamiczny i miód, podgrzać wszystko (z zatkniętą miarką) 20 minut/prędkość 2/90°C. Na zakończenie blendować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 7.
Krok 3: Przelewanie octu do butelki
Ocet morelowy przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do czystej, wysterylizowanej butelki i zamknąć ją. Schłodzić ocet do temperatury pokojowej.
RADY
W chłodnym i ciemnym miejscu można przechowywać ocet do 3 miesięcy.
Można go przygotować także przy użyciu innych suszonych owoców, np. fig czy daktyli.
Podczas gotowania butelkę wraz z zamknięciem wstawić w celu wysterylizowania na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Jak przygotować sos holenderski?
- Kotleciki szu szu
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Spaghetti napoli – przepis
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Gnocchi własnej roboty
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)