Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Masło kroimy na mniejsze kawałki. Do pojemnika miksującego wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki masła i wbijamy dwa jajka. Ciasto wyrabiamy, używając programu ugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas 2 minuty.
KROK 2: FORMUJEMY PALUCHY WIEDŹMY
Wyrobione ciasto przekładamy na blat i formujemy z niego 25 dość cienkich wałeczków o długości ok. 10 cm. Następnie za pomocą noża nacinamy je tak, aby imitowały palce, i z jednej strony wbijamy migdały, aby przypominały paznokcie.
KROK 3: PIECZEMY PALUCHY WIEDŹMY
Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 180°C. Ciastka studzimy.
KROK 4: DEKORUJEMY PALUCHY WIEDŹMY
Wystudzone ciasta w okolicy migdałowego paznokcia delikatnie dekorujemy dżemem truskawkowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Makówki śląskie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sernik pistacjowy
- Spaghetti carbonara
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Burek ze szpinakiem
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)