zobacz film Patatas bravas z chorizo

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręcznik kuchenny
  • blender ręczny

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki kroimy w ćwiartki, a następnie na skos, by powstały trójkąty. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BRAVAS

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Cebulkę podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy czosnek, wędzoną paprykę i pieprz cayenne i całość przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy i ocet oraz doprawiamy całość cukrem i solą. Sos gotujemy, aż się zredukuje.

KROK 3: SMAŻYMY CHORIZO

Suchą patelnię stopniowo, ale dość mocno rozgrzewamy. Chorizo kroimy w plastry i smażymy, aż się zarumieni. Gotową kiełbaskę przekładamy na ręcznik kuchenny, aby odciekła z nadmiaru tłuszczu.

KROK 4: SMAŻYMY ZIEMNIAKI

W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy podgotowane ziemniaki na lekko złoty kolor.

KROK 5: PODAJEMY PATATAS BRAVAS

Ziemniaczki mieszamy na talerzu z chorizo i skrapiamy je sosem bravas.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    276 dni temu
    Obiad wydawał się ciekawszy, ale jest OK. Tylko musiałam dodać więcej warzyw.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!