Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik kuchenny
- blender ręczny
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, a następnie na skos, by powstały trójkąty. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BRAVAS
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Cebulkę podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy czosnek, wędzoną paprykę i pieprz cayenne i całość przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy i ocet oraz doprawiamy całość cukrem i solą. Sos gotujemy, aż się zredukuje.
KROK 3: SMAŻYMY CHORIZO
Suchą patelnię stopniowo, ale dość mocno rozgrzewamy. Chorizo kroimy w plastry i smażymy, aż się zarumieni. Gotową kiełbaskę przekładamy na ręcznik kuchenny, aby odciekła z nadmiaru tłuszczu.
KROK 4: SMAŻYMY ZIEMNIAKI
W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy podgotowane ziemniaki na lekko złoty kolor.
KROK 5: PODAJEMY PATATAS BRAVAS
Ziemniaczki mieszamy na talerzu z chorizo i skrapiamy je sosem bravas.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z chorizo i krewetkami
W tym gulaszu spotykają się smaki słonecznego południa: chorizo, owoce morza i warzywa, które razem tworzą sycącą i apetyczną całość. Idealna propozycja obiadu w stylu hiszpańskim!
Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje! Pyszny krem z dodatkiem skórki cytryny i wanilii, przekładany biszkoptami nasączonymi ponczem rumowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje ten naprawdę bogaty deser!
Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.
Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura morelowo-miodowa
- Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
- Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Fabada
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Fasola z makrelą
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Makaron z fasolką szparagową
- Sałatka włoska Panzanella
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Krem z białych szparagów i pora
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Zalewajka
- Biskwity z kremem i owocami
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Pieczona owsianka à la szarlotka
- Rolada jabłkowa
- Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Frittata keto
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
276 dni temu
Obiad wydawał się ciekawszy, ale jest OK. Tylko musiałam dodać więcej warzyw.
odpowiedz