Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne o wymiarach 27 x 17 cm
- tarkę o drobnych oczkach
- łopatkę silikonową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła wysypujemy surowy makaron. Całość polewamy mlekiem.
Ser cheddar ścieramy na całą powierzchnię zapiekanki. Skrapiamy oliwą i dodajemy sól i pieprz.
KROK 2: PIECZEMY MAKARON
Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KROK 3: DODAJEMY SZPINAK I MIESZAMY MAKARON
Gorącą zapiekankę posypujemy szpinakiem. Całość rozgniatamy dokładnie przy użyciu łopatki, tak aby feta połączyła się z makaronem i szpinakiem. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka.
KROK 4: DODAJEMY POMIDORKI KOKTAJLOWE I PARMEZAN
Całe pomidorki koktajlowe wrzucamy na zapieczony makaron. Całość posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.
Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
Faszerowana feta
Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowa kula z brokułów
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Minipizza z kabanosami
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Jogurt
- Wegański makaron udon z tofu i warzywami
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
- Wieniec z Frankfurtu
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Makowiec z jabłkami
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Ciasto wiewiórka
- Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
- Fasola z makrelą
- Tarta z kremem chałwowym
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Pizza hawajska
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
767 dni temu
Rozczarowanie. Brzydka breja o przeciętnym smaku z twardawym makaronem. Sytuację nieco ratują pomidorki, szkoda że syn, który miał być głównym konsumentem tego dania ich nie lubi.
odpowiedz
968 dni temu
Witam, a co to jest ten tiktok ? W przepisie nie jest wymieniony jako żaden składnik, a przecież w nazwie potrawy jest wyraźnie, że to z niego przecież.
odpowiedz
967 dni temu
To stan umysłu. Nie ogarniesz ;)
959 dni temu
to tak jak olej z biedronki 😜