
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne o wymiarach 27 x 17 cm
- tarkę o drobnych oczkach
- łopatkę silikonową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła wysypujemy surowy makaron. Całość polewamy mlekiem.
Ser cheddar ścieramy na całą powierzchnię zapiekanki. Skrapiamy oliwą i dodajemy sól i pieprz.
KROK 2: PIECZEMY MAKARON
Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KROK 3: DODAJEMY SZPINAK I MIESZAMY MAKARON
Gorącą zapiekankę posypujemy szpinakiem. Całość rozgniatamy dokładnie przy użyciu łopatki, tak aby feta połączyła się z makaronem i szpinakiem. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka.
KROK 4: DODAJEMY POMIDORKI KOKTAJLOWE I PARMEZAN
Całe pomidorki koktajlowe wrzucamy na zapieczony makaron. Całość posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Faszerowana feta
Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Chłodnik z botwiny
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Boczniaki po azjatycku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
983 dni temu
Rozczarowanie. Brzydka breja o przeciętnym smaku z twardawym makaronem. Sytuację nieco ratują pomidorki, szkoda że syn, który miał być głównym konsumentem tego dania ich nie lubi.
odpowiedz
1183 dni temu
Witam, a co to jest ten tiktok ? W przepisie nie jest wymieniony jako żaden składnik, a przecież w nazwie potrawy jest wyraźnie, że to z niego przecież.
odpowiedz
1183 dni temu
To stan umysłu. Nie ogarniesz ;)
1175 dni temu
to tak jak olej z biedronki 😜