Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- folię aluminiową
Farsz z bułki
Na łyżce masła krótko smażymy pokrojoną cebulę. Potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę Moravské uzené. Podlewamy mlekiem i krótko gotujemy. W większej misce mieszamy pokrojone w kosteczkę pieczywo, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy, pieprzymy i dodajemy usmażoną wędlinę z cebulą. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok na 10-15 minut.
Kurczak
Kurczaka myjemy, oczyszczamy środek. Najpierw odcinamy skrzydła, a następnie nacinamy kurczaka od karku po kuper. Za pomocą ostrego noża oddzielamy mięso od kości w kierunku piersi aż po mostek. W ten sposób szkielet idealnie oddzieli się. Odcinamy nadmiar skóry i trybujemy jeszcze nadudzia. Pozostawiamy tylko dolną kość udową. Kurczaka wewnątrz solimy, pieprzymy i wypełniamy farszem. Mięso zawijamy i obracamy, uzyskując kształt kurczaka taki sam jak przed oczyszczaniem. Aby mięso się nie rozpadło, zawijamy je cienkim paskiem folii aluminiowej i ostrożnie wkładamy do brytfanki. Na kurczaku kładziemy resztę masła i dodajemy pokrojone w kawałki warzywa korzenne. Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem, solimy i podlewamy wodą. Kurczaka pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 190°C, a potem jeszcze 1 godzinę w temperaturze 160°C.
Jak podawać
Upieczonego kurczaka porcjujemy. Podajemy z warzywami oraz sosem.
Wskazówka
Obejrzyj film i dowiedz się krok po kroku, jak się pozbyć kości z kurczaka.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.
Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Torcik bezowy z owocami
- Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
- Królik duszony w sosie z pieczarkami
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
- Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Kremówki
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Lody o smaku słonego karmelu
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Pizza hawajska
- Gulasz z jelenia z kaszą
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
- Wieniec z Frankfurtu
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Sałatka bawarska z kapusty
- Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
- Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3543 dni temu
Na filmie pokazują jak pozbyć się kosci z uda a nie z całego kurczaka
odpowiedz