Placuszki bananowe z 4 składników
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • trzepaczkę
  • chochlę
  • patelnię z nieprzywierającą powłoką

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy przecier bananowy, mąkę i jogurt. Ciasto bardzo dokładnie mieszamy.

KROK 2: SMAŻYMY PLACUSZKI

Ciasto nabieramy chochlą i przekładamy na mocno rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Każdy placuszek smażymy na złoty kolor z obu stron.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    419 dni temu
    Klasyczne bananowe. Dzieci wciągają że smakiem

    odpowiedz

  • A A
    526 dni temu
    Wychodzą glutowate.

    odpowiedz


Placki bananowe — modny sposób na śniadanie i nie tylko

Placuszki bananowe od kilku lat cieszą się ogromną popularnością, stając się prawdziwym hitem nie tylko wśród fanów zbilansowanej diety. Placuszek bananowy jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. Składniki takie jak dojrzałe banany, owsiane płatki czy mleko roślinne wpisują się w ideę wartościowego sposobu odżywiania, chociaż równie chętnie bananowe placki przygotowywane są w wersji bardziej klasycznej, z użyciem białej mąki.

Wpływ na rosnącą popularność placuszków bananowych bez wątpienia ma równoczesne zainteresowanie dietą roślinną czy bezglutenową. Możliwość dostosowania receptury do preferencji żywieniowych, zastosowanie alternatywnych składników i substytutów jajek sprawiły, że placki bananowe stały się częstym wyborem osób będących na diecie z wykluczeniami.

Szybkie placuszki z bananem to wyjątkowe danie, które cieszy się ogólną popularnością — zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Możliwość dowolnego komponowania tych pysznych placuszków sprawia, że stanowią doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek czy lekką przekąskę. Jak zrobić placuszki bananowe dla dzieci i tych nieco bardziej wyrośniętych domowników? Poznaj nasze triki i wskazówki!

Placki z bananem dla dzieci na śniadanie

Placki bananowe dla dzieci na śniadanie — czy to dobry pomysł? Ależ oczywiście! Bananowe placki to doskonała propozycja śniadaniowa dla dzieci, jeśli tylko użyje się do nich odpowiednich składników, dzięki którym placuszki bananowe będą nie tylko pyszne, ale także pełne składników odżywczych.

Co dodać do przepisu na bananowe placuszki dla dzieci? Zadbaj o to, aby w przepisie na placki bananowe znalazły się różnorodne składniki takie jak mąka owsiana, jajka czy jogurt grecki i otręby. Mąka owsiana ma w sobie sporo błonnika. Dodatek jajek i jogurtu dostarczy dzieciom odpowiednią ilość białka, a otręby uzupełnią potrzebne minerały. Nie dodawaj cukru i wybierz smażenie bez tłuszczu.

Placuszki bananowe na śniadanie dla dzieci można wzbogacić o takie produkty jak orzechy, nasiona chia czy jagody, a także olej lniany lub migdałowy. Te dodatki nie tylko poprawią smak bananowych placuszków, ale również ich skład.

Bananowe placuszki w wersji fit

Bananowe naleśniki lub placuszki można zjeść nie tylko na śniadanie — równie dobrze sprawdzą się w roli szybkiej przekąski, lunchu, czy kolacji. Przepis na placuszki bananowe można dowolnie modyfikować, dlatego placuszki doskonale sprawdzają się jako bardziej pożywna alternatywa dla słodkich śniadań. Fit placki bananowe bez dodatku cukru rafinowanego są równie pyszne i niezwykle pożywne.

Jak przygotować placuszki bananowe w wersji fit? To niezwykle proste! Mąkę pszenną można zastąpić mąką owsianą, a jajka substytutem w postaci aquafaby lub kisielu z zagotowanego lub napęczniałego siemienia lnianego. Osoby z alergią na gluten mogą skorzystać z mąki bezglutenowej, natomiast wegetarianie i weganie z powodzeniem mogą użyć tylko bananów jako zamiennika jajek w swoim przepisie na naleśniki bananowe!

Placki bananowe – przepis Kuchni Lidla

Placuszki z bananami autorstwa Kingi Paruzel to przepis na szybkie śniadanie. To także jeden z wielu sposobów na przygotowanie placków z bananami. Jak zrobić placuszki bananowe w wersji fit lub bez jajek? Aby stworzyć smaczne placuszki bananowe, niezbędne są bazowe składniki.

Bazą jest oczywiście dojrzały banan, który nadaje plackom odpowiedniej konsystencji i słodyczy. Oprócz niego zwykle używa się mąki, jajek, proszku do pieczenia, mleka, a także aromatycznych przypraw, takich jak cynamon czy wanilia. W wersji fit klasyczną mąkę można zastąpić bardziej pożywną jej wersją albo samymi ziarnami (np. siemieniem lnianym). Jeśli dodasz do placuszków bananowych nieco więcej banana i odrobinę proszku do pieczenia lub sody, możesz zrobić je bez jajek. Wysmażone placki z bananem będą równie pyszne i puszyste!

Jak zrobić placuszki bananowe?

Jak zrobić pyszne placuszki z bananem? Możesz przygotować je w szybki i prosty sposób, korzystając z tytułowego przepisu na placki z banana w wersji minimalistycznej. Do ich przyrządzenia potrzebujesz zaledwie czterech składników — bananów, mąki, jogurtu i jajka. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią prostotę i szybkość przygotowania.

Placuszki z bananami można przyrządzić też na wiele innych sposobów! Dobry przepis na bananowe placki można przekształcić w pyszne pancakes czy racuchy z bananem, dodając do przepisu mleko, ubite białka i proszek do pieczenia. Przygotowując pancake bananowe, warto korzystać ze wskazówek od profesjonalnych kucharzy.

Postaraj się, aby ciasto było niezbyt gęste i dobrze rozprowadź je po powierzchni patelni, aby mieć większą kontrolę nad procesem smażenia. Zadbaj też o to, aby patelnia była gorąca i nie stygła pomiędzy seriami, a na pewno stworzysz idealne placuszki z bananami!

Placuszki z banana — co do nich dodać?

Racuszki bananowe tudzież pankejki z bananem — co można do nich dodać i z czym je podawać? Do masy na placki z bananów poza jajkami i mąką, możesz dodać odrobinę cynamonu, który doda im niesamowitego smaku. Jeśli przepadasz za pancakes z bananami w wersji bardzo słodkiej, dodaj do masy trochę cukru brązowego lub syropu klonowego.

Przygotowujesz wykwintne śniadanie z bananem w roli głównej? Dodaj do swoich pankejków z bananem trochę posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, aby nadać im chrupkości. Skrobia ziemniaczana może pomóc w utrzymaniu jednolitej i gęstej struktury placuszków, zwłaszcza jeśli używasz bardzo dojrzałych bananów. Dodatek jogurtu greckiego nada pancakes z bananami z naszego przepisu nieco kwasowości. Drobno pokrojona czekolada dodanana do masy sprawi, że placuszki staną się jeszcze pyszniejsze!

Z czym podać takie domowe racuchy z bananami? Najlepiej serwować je z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Syrop klonowy, miód lub bita śmietana mogą być idealnymi dodatkami dla tych, którzy lubią bardzo słodkie śniadania i desery.

Szybkie placki bananowe

Poszukujesz przepisu na pankejki bananowe, które robią się w mig? Koniecznie sprawdź przepis na bananowe pankejki z mikrofalówki! Do masy na pancake z bananów dodaj sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj i przelej na do foremek. Racuszki z bananami włóż do mikrofalówki, a już po chwili będziesz mógł cieszyć się ich pysznym smakiem.

Jeśli nie przepadasz za przygotowywaniem potraw w mikrofalówce, możesz spróbować zapiec placki z bananem dla dzieci i reszty domowników w piekarniku. Tak przygotowane placuszki z bananów mogą stać się nie tylko smacznym i sycącym posiłkiem, ale także kreatywnym daniem, które wygląda tak dobrze, jak smakuje!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!