
Przygotuj
- płaskie naczynie
- folię spożywczą
Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GUMY
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku z sokiem pomarańczowym oraz syropem z agawy.
Dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy sok z buraka, ponownie mieszamy składniki i zdejmujemy rondelek z ognia, cały czas mieszając.
Krok 3: SCHŁADZAMY MASĘ
Gotową, płynną masę przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną masę wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się (najlepiej na całą noc). Gdy będzie sztywna, wyjmujemy ją z naczynia i kroimy w dowolne kształty.
Przechowujemy w lodówce przez 1-2 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!

Żelki pomarańczowo-marchewkowe
Paweł Małecki zdradza przepis na domowe żelki! Do ich przygotowania potrzebujesz tylko owocowych soków, miodu i oczywiście żelatyny!

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Komentarze (6)
193 dni temu
Czym można zastąpić mleczko kokosowe?
odpowiedz
192 dni temu
Mleczko kokosowe jest w tym przepisie składnikiem, którego nie polecamy ani pomijać, ani zastępować innym-odpowiada bowiem za konsystencję gum. Rekomendujemy więc w tym przypadku, by trzymać się przepisu Pawła :)
426 dni temu
Panie Pawle, co z najmłodszymi? Moje maleństwo ma rok, chciałabym znaleźć co moglibyśmy jeść oboje :)
odpowiedz
423 dni temu
owoce i warzywa.
427 dni temu
Czy żelatynę może zastąpić agar-agar? Jeśli tak - w jakiej ilości/proporcji?
odpowiedz
426 dni temu
Żelatynę można wymienić na agar. Powinno wystarczyć 1,5 łyżeczki na tę ilość płynów.
zobacz wszystkie