zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • płaskie naczynie
  • folię spożywczą

Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GUMY

Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku z sokiem pomarańczowym oraz syropem z agawy.

Dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy sok z buraka, ponownie mieszamy składniki i zdejmujemy rondelek z ognia, cały czas mieszając.

Krok 3: SCHŁADZAMY MASĘ

Gotową, płynną masę przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzoną masę wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się (najlepiej na całą noc). Gdy będzie sztywna, wyjmujemy ją z naczynia i kroimy w dowolne kształty.

Przechowujemy w lodówce przez 1-2 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • wanda_dittrich wanda_dittrich
    9 dni temu
    Panie Pawle, co z najmłodszymi? Moje maleństwo ma rok, chciałabym znaleźć co moglibyśmy jeść oboje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    6 dni temu
    owoce i warzywa.
  • Gość Gość
    10 dni temu
    Czy żelatynę może zastąpić agar-agar? Jeśli tak - w jakiej ilości/proporcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    9 dni temu
    Żelatynę można wymienić na agar. Powinno wystarczyć 1,5 łyżeczki na tę ilość płynów.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram