zobacz film Pomarańczowe gumy rozpuszczalne

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • płaskie naczynie
  • folię spożywczą

Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GUMY

Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku z sokiem pomarańczowym oraz syropem z agawy.

Dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy sok z buraka, ponownie mieszamy składniki i zdejmujemy rondelek z ognia, cały czas mieszając.

Krok 3: SCHŁADZAMY MASĘ

Gotową, płynną masę przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzoną masę wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się (najlepiej na całą noc). Gdy będzie sztywna, wyjmujemy ją z naczynia i kroimy w dowolne kształty.

Przechowujemy w lodówce przez 1-2 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    190 dni temu
    Ci robić dałem za mało żelatyny pomocy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    190 dni temu
    Wszystko zależy, na jakim etapie przygotowania obecnie się znajdujesz :) Jeśli nie wstawiałeś jeszcze masy do lodówki, nie zestaliła się i jest płynna, możesz ją odstawić, namoczyć więcej żelatyny, a następnie razem z masą ponownie ją podgrzać. Jeśli jednak masa jest już w lodówce i częściowo się zestaliła, wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie ponowne przygotowanie gumy z większą ilością żelatyny.
  • Gość Gość
    201 dni temu
    Można zastąpić sok z pomarańczy np.sokiek z jabłka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    201 dni temu
    Oczywiście, możesz użyć soku jabłkowego! : )
  • Gość Gość
    527 dni temu
    Czy można czyś zastąpić sok z buraka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    527 dni temu
    Sok z buraka najlepiej zabarwi masę, ale możesz go również pominąć-gumy nie stracą przez to na smaku.
  • Gość Gość
    846 dni temu
    Czym można zastąpić mleczko kokosowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    845 dni temu
    Mleczko kokosowe jest w tym przepisie składnikiem, którego nie polecamy ani pomijać, ani zastępować innym-odpowiada bowiem za konsystencję gum. Rekomendujemy więc w tym przypadku, by trzymać się przepisu Pawła :)
  • wanda_dittrich wanda_dittrich
    1079 dni temu
    Panie Pawle, co z najmłodszymi? Moje maleństwo ma rok, chciałabym znaleźć co moglibyśmy jeść oboje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1076 dni temu
    owoce i warzywa.
  • Gość Gość
    1080 dni temu
    Czy żelatynę może zastąpić agar-agar? Jeśli tak - w jakiej ilości/proporcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1079 dni temu
    Żelatynę można wymienić na agar. Powinno wystarczyć 1,5 łyżeczki na tę ilość płynów.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!