Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- płaskie naczynie
- folię spożywczą
Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GUMY
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku z sokiem pomarańczowym oraz syropem z agawy.
Dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy sok z buraka, ponownie mieszamy składniki i zdejmujemy rondelek z ognia, cały czas mieszając.
Krok 3: SCHŁADZAMY MASĘ
Gotową, płynną masę przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną masę wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się (najlepiej na całą noc). Gdy będzie sztywna, wyjmujemy ją z naczynia i kroimy w dowolne kształty.
Przechowujemy w lodówce przez 1-2 dni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Domek z piernika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (18)
62 dni temu
ile proporcji należy dodać w każdym z tych składników
Odpowiedz
61 dni temu
Ilość każdego składnika potrzebną do przygotowania przepisu znajdziesz po lewej stronie lub jeśli przeglądasz stronę na telefonie bezpośrednio pod filmem :)
498 dni temu
A czy żelatynę można zastąpić agarem? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?
Odpowiedz
495 dni temu
Żelatynę możemy zastąpić agarem, jednak musimy pamiętać, że agar należy zagotować, aby stężał. Jeśli chodzi o proporcje najlepiej stosować się do instrukcji na opakowaniu agaru.
768 dni temu
Panna cotta 😱
Odpowiedz
1691 dni temu
Ci robić dałem za mało żelatyny pomocy
Odpowiedz
1691 dni temu
Wszystko zależy, na jakim etapie przygotowania obecnie się znajdujesz :) Jeśli nie wstawiałeś jeszcze masy do lodówki, nie zestaliła się i jest płynna, możesz ją odstawić, namoczyć więcej żelatyny, a następnie razem z masą ponownie ją podgrzać. Jeśli jednak masa jest już w lodówce i częściowo się zestaliła, wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie ponowne przygotowanie gumy z większą ilością żelatyny.
899 dni temu
Daj więcej
1702 dni temu
Można zastąpić sok z pomarańczy np.sokiek z jabłka?
Odpowiedz
1702 dni temu
Oczywiście, możesz użyć soku jabłkowego! : )
2028 dni temu
Czy można czyś zastąpić sok z buraka
Odpowiedz
2028 dni temu
Sok z buraka najlepiej zabarwi masę, ale możesz go również pominąć-gumy nie stracą przez to na smaku.
2347 dni temu
Czym można zastąpić mleczko kokosowe?
Odpowiedz
2346 dni temu
Mleczko kokosowe jest w tym przepisie składnikiem, którego nie polecamy ani pomijać, ani zastępować innym-odpowiada bowiem za konsystencję gum. Rekomendujemy więc w tym przypadku, by trzymać się przepisu Pawła :)
2580 dni temu
Panie Pawle, co z najmłodszymi? Moje maleństwo ma rok, chciałabym znaleźć co moglibyśmy jeść oboje :)
Odpowiedz
2577 dni temu
owoce i warzywa.
2581 dni temu
Czy żelatynę może zastąpić agar-agar? Jeśli tak - w jakiej ilości/proporcji?
Odpowiedz
2580 dni temu
Żelatynę można wymienić na agar. Powinno wystarczyć 1,5 łyżeczki na tę ilość płynów.
zobacz wszystkie