zobacz film Pomarańczowe gumy rozpuszczalne

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • płaskie naczynie
  • folię spożywczą

Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GUMY

Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku z sokiem pomarańczowym oraz syropem z agawy.

Dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy sok z buraka, ponownie mieszamy składniki i zdejmujemy rondelek z ognia, cały czas mieszając.

Krok 3: SCHŁADZAMY MASĘ

Gotową, płynną masę przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzoną masę wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się (najlepiej na całą noc). Gdy będzie sztywna, wyjmujemy ją z naczynia i kroimy w dowolne kształty.

Przechowujemy w lodówce przez 1-2 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    151 dni temu
    A czy żelatynę można zastąpić agarem? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    148 dni temu
    Żelatynę możemy zastąpić agarem, jednak musimy pamiętać, że agar należy zagotować, aby stężał. Jeśli chodzi o proporcje najlepiej stosować się do instrukcji na opakowaniu agaru.
  • Gość Gość
    421 dni temu
    Panna cotta 😱

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1344 dni temu
    Ci robić dałem za mało żelatyny pomocy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1344 dni temu
    Wszystko zależy, na jakim etapie przygotowania obecnie się znajdujesz :) Jeśli nie wstawiałeś jeszcze masy do lodówki, nie zestaliła się i jest płynna, możesz ją odstawić, namoczyć więcej żelatyny, a następnie razem z masą ponownie ją podgrzać. Jeśli jednak masa jest już w lodówce i częściowo się zestaliła, wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie ponowne przygotowanie gumy z większą ilością żelatyny.
  • Gość Gość
    552 dni temu
    Daj więcej
  • Gość Gość
    1356 dni temu
    Można zastąpić sok z pomarańczy np.sokiek z jabłka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1355 dni temu
    Oczywiście, możesz użyć soku jabłkowego! : )
  • Gość Gość
    1681 dni temu
    Czy można czyś zastąpić sok z buraka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1681 dni temu
    Sok z buraka najlepiej zabarwi masę, ale możesz go również pominąć-gumy nie stracą przez to na smaku.
  • Gość Gość
    2000 dni temu
    Czym można zastąpić mleczko kokosowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1999 dni temu
    Mleczko kokosowe jest w tym przepisie składnikiem, którego nie polecamy ani pomijać, ani zastępować innym-odpowiada bowiem za konsystencję gum. Rekomendujemy więc w tym przypadku, by trzymać się przepisu Pawła :)
  • wanda_dittrich wanda_dittrich
    2234 dni temu
    Panie Pawle, co z najmłodszymi? Moje maleństwo ma rok, chciałabym znaleźć co moglibyśmy jeść oboje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2230 dni temu
    owoce i warzywa.
  • Gość Gość
    2234 dni temu
    Czy żelatynę może zastąpić agar-agar? Jeśli tak - w jakiej ilości/proporcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2233 dni temu
    Żelatynę można wymienić na agar. Powinno wystarczyć 1,5 łyżeczki na tę ilość płynów.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!