
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- płaskie naczynie
- folię spożywczą
Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GUMY
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku z sokiem pomarańczowym oraz syropem z agawy.
Dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy sok z buraka, ponownie mieszamy składniki i zdejmujemy rondelek z ognia, cały czas mieszając.
Krok 3: SCHŁADZAMY MASĘ
Gotową, płynną masę przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną masę wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się (najlepiej na całą noc). Gdy będzie sztywna, wyjmujemy ją z naczynia i kroimy w dowolne kształty.
Przechowujemy w lodówce przez 1-2 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!

Lizaki z ksylitolu
Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!

Żelki pomarańczowo-marchewkowe
Paweł Małecki zdradza przepis na domowe żelki! Do ich przygotowania potrzebujesz tylko owocowych soków, miodu i oczywiście żelatyny!

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Zobacz przepisy
na lato
- Pancakes z borówkami
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Zapiekanka ziemniaczana
- Boczniaki po azjatycku
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Krem z dyni
- Ryż smażony z warzywami
- Guacamole
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Sernik na zimno w słoiku
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Chłodnik z botwiny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
371 dni temu
A czy żelatynę można zastąpić agarem? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?
odpowiedz
368 dni temu
Żelatynę możemy zastąpić agarem, jednak musimy pamiętać, że agar należy zagotować, aby stężał. Jeśli chodzi o proporcje najlepiej stosować się do instrukcji na opakowaniu agaru.
640 dni temu
Panna cotta 😱
odpowiedz
1564 dni temu
Ci robić dałem za mało żelatyny pomocy
odpowiedz
1564 dni temu
Wszystko zależy, na jakim etapie przygotowania obecnie się znajdujesz :) Jeśli nie wstawiałeś jeszcze masy do lodówki, nie zestaliła się i jest płynna, możesz ją odstawić, namoczyć więcej żelatyny, a następnie razem z masą ponownie ją podgrzać. Jeśli jednak masa jest już w lodówce i częściowo się zestaliła, wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie ponowne przygotowanie gumy z większą ilością żelatyny.
772 dni temu
Daj więcej
1575 dni temu
Można zastąpić sok z pomarańczy np.sokiek z jabłka?
odpowiedz
1575 dni temu
Oczywiście, możesz użyć soku jabłkowego! : )
1901 dni temu
Czy można czyś zastąpić sok z buraka
odpowiedz
1901 dni temu
Sok z buraka najlepiej zabarwi masę, ale możesz go również pominąć-gumy nie stracą przez to na smaku.
2220 dni temu
Czym można zastąpić mleczko kokosowe?
odpowiedz
2219 dni temu
Mleczko kokosowe jest w tym przepisie składnikiem, którego nie polecamy ani pomijać, ani zastępować innym-odpowiada bowiem za konsystencję gum. Rekomendujemy więc w tym przypadku, by trzymać się przepisu Pawła :)
2453 dni temu
Panie Pawle, co z najmłodszymi? Moje maleństwo ma rok, chciałabym znaleźć co moglibyśmy jeść oboje :)
odpowiedz
2450 dni temu
owoce i warzywa.
2454 dni temu
Czy żelatynę może zastąpić agar-agar? Jeśli tak - w jakiej ilości/proporcji?
odpowiedz
2453 dni temu
Żelatynę można wymienić na agar. Powinno wystarczyć 1,5 łyżeczki na tę ilość płynów.
zobacz wszystkie