![Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/9036c8b7b747-b6f0f5385a62-pomidory-truskawkowe-z-marynowana-cebulka-kucnia-lidla-karol-okrasa.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-SZPINAKOWĄ
Szczypiorek i szpinak blendujemy, stopniowo dolewając oliwy. Następnie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania. Gotową oliwę przelewamy przez sitko wyłożone gazą, do miski zanurzonej w wodzie z lodem.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Oliwę szczypiorkowo-szpinakową delikatnie mieszamy z maślanką.
KROK 3: MARYNUJEMY SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Na patelnię wlewamy ocet i dodajemy cukier. Szalotkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do octu, jak tylko się zagotuje. Po chwili do cebulki dosypujemy bazylię. Gruszkę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez kilka minut, aż szalotka się zeszkli. Następnie wyjmujemy liście bazylii i przekładamy pozostałe składniki do miseczki.
KROK 4: DOPRAWIAMY MARYNOWANĄ SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Odcedzamy część syropu pozostałego po marynowaniu. Następnie całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i musztardą francuską i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY POMIDORY
Pomidory przekrawamy na pół i mieszamy z marynowaną szalotką. Na talerze nakładamy po kilka łyżek sosu i na nim układamy pomidory z marynowanymi dodatkami. Danie oprószamy solą do smaku i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
WSKAZÓWKA! Pozostały sos można przez kilka dni przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce i podawać z pieczywem, grillowanym mięsem, rybami lub warzywami.
Zobacz podobne
przepisy
Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
Proste kompozycje składników są najlepsze, gdy szukasz lekkich przepisów na lato i chcesz oszczędzić czas. Spróbuj, jak smakuje panzanella – szybka sałatka z pomidorami w stylu toskańskim!
![Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a43767042657-174c93434bc9-Panzanella.webp)
Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!
![Sałatka z pomidorami i truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/743cb0d464e3-50380f5ee794-Bunter-Tomatensalat.webp)
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
![Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dd9c79f51d7d-465b9de159-Chachumbar.webp)
Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!
![Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f4b6463c8a22-7694744b94-KW_32_grillowana_salatka_z_baklazana_i_pomidorow_12989_S_126626_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)