Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-SZPINAKOWĄ
Szczypiorek i szpinak blendujemy, stopniowo dolewając oliwy. Następnie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania. Gotową oliwę przelewamy przez sitko wyłożone gazą, do miski zanurzonej w wodzie z lodem.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Oliwę szczypiorkowo-szpinakową delikatnie mieszamy z maślanką.
KROK 3: MARYNUJEMY SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Na patelnię wlewamy ocet i dodajemy cukier. Szalotkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do octu, jak tylko się zagotuje. Po chwili do cebulki dosypujemy bazylię. Gruszkę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez kilka minut, aż szalotka się zeszkli. Następnie wyjmujemy liście bazylii i przekładamy pozostałe składniki do miseczki.
KROK 4: DOPRAWIAMY MARYNOWANĄ SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Odcedzamy część syropu pozostałego po marynowaniu. Następnie całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i musztardą francuską i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY POMIDORY
Pomidory przekrawamy na pół i mieszamy z marynowaną szalotką. Na talerze nakładamy po kilka łyżek sosu i na nim układamy pomidory z marynowanymi dodatkami. Danie oprószamy solą do smaku i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
WSKAZÓWKA! Pozostały sos można przez kilka dni przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce i podawać z pieczywem, grillowanym mięsem, rybami lub warzywami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Śledź w oleju
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)