Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-SZPINAKOWĄ
Szczypiorek i szpinak blendujemy, stopniowo dolewając oliwy. Następnie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania. Gotową oliwę przelewamy przez sitko wyłożone gazą, do miski zanurzonej w wodzie z lodem.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Oliwę szczypiorkowo-szpinakową delikatnie mieszamy z maślanką.
KROK 3: MARYNUJEMY SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Na patelnię wlewamy ocet i dodajemy cukier. Szalotkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do octu, jak tylko się zagotuje. Po chwili do cebulki dosypujemy bazylię. Gruszkę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez kilka minut, aż szalotka się zeszkli. Następnie wyjmujemy liście bazylii i przekładamy pozostałe składniki do miseczki.
KROK 4: DOPRAWIAMY MARYNOWANĄ SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Odcedzamy część syropu pozostałego po marynowaniu. Następnie całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i musztardą francuską i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY POMIDORY
Pomidory przekrawamy na pół i mieszamy z marynowaną szalotką. Na talerze nakładamy po kilka łyżek sosu i na nim układamy pomidory z marynowanymi dodatkami. Danie oprószamy solą do smaku i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
WSKAZÓWKA! Pozostały sos można przez kilka dni przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce i podawać z pieczywem, grillowanym mięsem, rybami lub warzywami.
Zobacz podobne
przepisy
Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
Proste kompozycje składników są najlepsze, gdy szukasz lekkich przepisów na lato i chcesz oszczędzić czas. Spróbuj, jak smakuje panzanella – szybka sałatka z pomidorami w stylu toskańskim!
Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Salsa z kiwi i mango
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
- Sałatka z winogron
- Tarta cytrynowa z jagodami
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Jak przygotować sos holenderski?
- Spring rollsy
- Sałatka z brokułem i winogronami
- Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
- Zupa gyros
- Sos pieczarkowy
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Sos kurkowy
- Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Gruszki parowane w białym winie
- Pinsa verde
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Sok z buraka – szybki przepis
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Tapas z salchichón
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)