Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- opiekacz (opcjonalnie)
Przygotuj wcześniej:
Czerstwe pieczywo podpiecz w opiekaczu lub na patelni na odrobinie oliwy.
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY I DOPRAWIAMY POMIDORY
Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy do miski. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Mieszamy.
Krok 2: KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ
Dodajemy kulki mozzarelli mini, podpieczone czerstwe pieczywo pokrojone na mniejsze kawałki i listki bazylii. Całość mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!
Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
Niebanalne połączenie warzyw, owoców oraz orzechów polanych miodowo-cytrynowym sosem – idealne nie tylko jako dodatek!
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!
Panzanella – włoska sałatka z chleba, pomidorów i cebuli
Pochodząca z Toskanii panzanella zachwyca prostotą oraz wyrazistym smakiem. Pierwsze wzmianki na temat sałatki z czerstwym chlebem datuje się na XVI wiek! Obecnie stanowi ona nie lada przysmak, ale tak naprawdę powstała z konieczności. W oryginalnej odsłonie było to danie o chłopskim rodowodzie, składające się ze składników z recyklingu oraz produktów zebranych w ogrodzie. Dzięki temu nie marnowano żadnego jedzenia i wykorzystywano świeże warzywa. W pierwotnym przepisie chleb maczano w wodzie, a następnie go odciskano. Skąd taki pomysł? Otóż w Toskanii do dziś dużą popularnością cieszy się chleb na zakwasie bez soli, który niestety dość szybko czerstwieje. Ma to oczywiście źródło w historii – w XVI wieku sól sprowadzano aż z Pizy. A kiedy jej cena oraz koszty transportu wzrosły na tyle, że znalazła się poza zasięgiem przeciętnego obywatela, wynaleziono pieczywo bez jej dodatku.
My również uwielbiamy panzanellę za jej potencjał zero waste, który zyskuje za sprawą czerstwego chleba. Na szczęście obecnie stosuje się znacznie lepszy sposób na jego zmiękczenie! Sos sałatkowy z sokiem z pomidorów nadaje pieczywu należytą strukturę, aromat i oczywiście smak.
Panzanella – przepis godny wypróbowania
Choć sałatka panzanella słynie z prostoty, podczas jej przyrządzania warto pamiętać o kilku szczegółach. O co zadbać, korzystając z naszego przepisu na panzanellę?
- Najważniejsze jest tu pieczywo do sałatki. Właśnie chleb jest głównym, najbardziej sycącym składnikiem panzanelli. Najlepszy wybór to oczywiście chleb wiejski, jeśli jednak akurat nie dysponujesz tym rodzajem, sięgnij po chleb tostowy. Podpowiedź dla kuchennych leniuchów – zamiast kroić każdy kawałek, możesz rozerwać je na mniejsze części.
- Sięgaj po świeże (oczywiście z wyjątkiem pieczywa), wysokiej jakości produkty, dzięki którym ostateczny efekt kulinarny zachwyci nawet najwybredniejszych miłośników włoskich smaków.
- Zgodnie z tradycją, a także naszym przepisem do panzanelli dodaje się oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Nie rezygnuj z żadnego składnika marynaty, ponieważ właśnie ona pozwoli na idealne nasączenie chleba.
- Dokładnie wymieszaj składniki marynaty, aby smaki się połączyły, a chleb zyskał pełnię wyrazu.
- Panzanellę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem i schłodzić w lodówce przez krótki czas tuż przed podaniem. Dzięki temu smaki lepiej się przegryzą.
- Podczas serwowania panzanelli zadbaj o jej estetyczną prezentację. Podaj sałatkę na dużym talerzu lub w misce. Możesz dodatkowo udekorować ją świeżymi ziołami czy listkami sałaty.
- Osoby o wrażliwym żołądku mogą obrać pomidory ze skórki. Ułatwi Ci to wcześniejsze sparzenie ich w gorącej wodzie.
Panzanella – odkryj smak Toskanii
Panzanella ma niejedno oblicze. Jej klasyczną odmianę, znaną jako panzanella toscana przedstawiliśmy w naszym przepisie. To podstawowa wersja sałatki, której smak opiera się na prostych, śródziemnomorskich składnikach. Jednak warto pamiętać, że od samego początku powstania panzanelli jej podstawę stanowiły lokalne produkty, dlatego w każdym regionie Włoch prezentuje się nieco inaczej. Czasami jest to ogórek, innym razem seler naciowy. Ale to tylko niektóre z przykładów! Przepis na panzanellę z łatwością dopasujesz do własnych upodobań kulinarnych poprzez dodanie do niej swoich ulubionych składników.
Mamy też dla Ciebie kilka ciekawych propozycji. Jeśli lubisz włoskie sery, koniecznie sprawdź, jak smakuje panzanella burrata. Jej przygotowanie okazuje się banalnie proste, ponieważ do podstawowego przepisu wystarczy dodać nieco aksamitnej burraty. Subtelnie słodki, przyjemnie maślany smak sera wspaniale urozmaici sałatkę zarówno pod względem walorów smakowych, jak i struktury.
Kolejne doskonałe połączenie to panzanella z awokado. Akcent w postaci pokrojonego awokado wnosi do sałatki kremową konsystencję oraz subtelnie orzechowy posmak. Poza tym panzanella avocado jest cudownie sycąca!
Inne godne uwagi wariacje? Z pewnością panzanella z pieczoną papryką. Może to być czerwona, żółta lub zielona papryka – wszystko zależy od Twoich upodobań. To wersja zachwycająca nie tylko smakiem, ale też kolorem. W śródziemnomorski charakter sałatki wpisuje się również dodatek tuńczyka. Jak widać, opcji nie brakuje!
Panzanella czy panzella? – poprawna nazwa dania
Sama nazwa omawianej sałatki do dziś budzi pewne wątpliwości. Niektóre z głosów wskazują na jej pochodzenie od słów „chleb” i „zanella” oznaczającego wazę do zupy. Z kolei inne koncentrują się na słowie „panzana”, oznaczającym po prostu jedzenie. Jednak pewne jest jedno – poprawna nazwa omawianej sałatki to panzanella nie panzella! Co ciekawe, to nie jedyna nazwa potrawy. Otóż możesz spotkać się też z nazwą panmolle. Używaj po prostu określenia, które bardziej Ci odpowiada. Każde z nich jest poprawne w tym samym stopniu.
Cóż, zalety panzanelli w swoim poematach sławił już XVI-wieczny poeta oraz malarz Bronzino, dlatego nie pozostaje Ci nic innego, jak pójść w jego ślady i skosztować tego włoskiego specjału!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Sałatka z kabanosów
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
- Guacamole z pomidorami
- Zupa krem z topinamburu
- Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Sałatka warzywne ciastko
- Indyk caprese
- Sałatka warstwowa z szynką
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
- Pudding z letnich owoców
- Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
- Salsa z mango i awokado
- Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Piada wraps
- Miętowe torciki z jagodami
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Muffinki wielkanocne
- Sok z buraka – szybki przepis
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Tapas z salchichón
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)