Boże Narodzenie - Serniki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Korzenny sernik baskijski
Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.
Sernik pistacjowy
Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!
Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem
Sernik królewski to prawdziwie wykwintne ciasto, które nie bez powodu zdobyło uznanie w wielu polskich domach. Charakteryzuje się delikatnym, aksamitnym wnętrzem z twarogu, otulonym kruchym, kakaowym ciastem. Jest idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Zrób go razem z nami!
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!
Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.
Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
Sernik bez spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!
Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Najlepsze serniki – 10 przepisów
Zapewne każdy choć raz w życiu skosztował tradycyjnego sernika, takiego jak sernik wiedeński czy królewski. Nie ma też chyba osoby, która nie wiedziałaby, jakie są podstawowe składniki sernika. Mimo to wiedza nie zawsze idzie w parze z praktyką, dlatego sztuką jest upiec sernik w taki sposób, aby był puszysty. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na sernik, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji! Oto propozycje:
- karmelowy sernik z rosą
- klasyczny sernik
- sernik na kruchym cieście z bezą
- sernik krakowski
- sernik z białą czekoladą i mango
- cheescake New York z orzechami pekan – czyli sernik nowojorski
- sernik z malinami na serku mascarpone
- sernik czekoladowy
- sernik japoński
- pomarańczowy sernik z crème brûlée
Wielki urok mają szczególnie serniki dwukolorowe, takie jak np. słynny sernik zebra, który powstaje z wlewanych naprzemiennie do formy mas ciasta białego i ciemnego lub sernik z ciasteczek oreo.
Zupełnie oddzielną kategorią serników są natomiast ciasta bez pieczenia. Największą popularnością wśród nich cieszą się zwłaszcza sernik na zimno oraz sernik gotowany. O ile wykonanie tego pierwszego nie wymaga raczej komentarza, to zrobienie tego drugiego już tak. Sernik, którego ciasto – zamiast upiec – należy ugotować, przygotowuje się najczęściej na herbatnikach, z twarogu z wiaderka. Nie dość, że jest to znakomita alternatywa dla sernika pieczonego, to w dodatku jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu.
Jak zrobić sernik? Zobacz nasze wskazówki
Zanim zdecydujecie się na nietypową wersję tego ciasta, warto poznać przepis na tradycyjny sernik. Dla wszystkich, którym nie dane było dotychczas zgłębić tajników sztuki przygotowania sernika idealnego, mamy kilka porad, jak piec ten rodzaj ciasta. Pamiętajcie jednak, że nie ma przepisu na sernik, który zawsze się udaje, ponieważ wiele zależy przede wszystkim od sposobu jego wykonania. Jeśli więc nie wiecie, dlaczego sernik podczas pieczenia pęka, a później się kruszy, to pora na małą lekcję. Po pierwsze, co zrobić, żeby sernik nie pękał? Wystarczy pod formę z sernikiem wstawić do piekarnika inne naczynie żaroodporne z gorącą wodą, dzięki czemu uzyskacie efekt kąpieli wodnej. Zapewnienie odpowiedniego stopnia wilgotności podczas pieczenia jest również sposobem na uniknięcie nadmiernej kruchości ciasta. Wszystko zatem w Waszych rękach! A jeśli nie jesteście pewni, kiedy właściwie sernik jest upieczony, to sprawdzajcie, potrząsając delikatnie formą do ciasta. Masa powinna być zwarta, to najlepszy znak, że Wasz sernik jest gotowy.