Biszkopty - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Wielkopolskie ciasto brzdąc
Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!

Biszkopt z galaretką pomarańczową
Biszkoptowe ciasto z pomarańczową galaretką i polewą czekoladową – musisz je przygotować i poznać ten orzeźwiający smak!

Biszkopt z kremem i galaretką malinową
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!

Wegańskie ciasto Leśny Mech
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!

Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Delikatny biszkopt z limonkowym kremem i brzoskwiniami – to ciasto idealne na każdą okazję!

Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
Poznaj przepis na roladę biszkoptową! Z kremem na bazie espresso, mandarynkami i bitą śmietaną – smakuje wyśmienicie!

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Biszkopt – najlepsze przepisy
Istnieje bardzo wiele przepisów na biszkopty. Mimo tego amatorom pieczenia biszkopt idealny spędza sen z powiek. Jeśli więc nie macie czasu na poszukiwanie receptury, która zagwarantuje wam udane ciasto, zaufajcie Kuchni Lidla, w której znajdziecie wskazówki, jak zrobić najprostszy biszkopt – przepis podstawowy. Niektórzy twierdzą, że po upieczeniu ciasto razem z blachą czy formą należy… rzucić na podłogę. Czy słusznie? Trudno stwierdzić, podobno biszkopt rzucany nigdy nie opada. Wszystkim, którzy nie zamierzają eksperymentować, polecamy sprawdzone przepisy na biszkopty z Kuchni Lidla, w tym również na biszkopt czekoladowy z przepisu na tort czekoladowo-kawowy i nieco bardziej kakaowy z klasycznej wuzetki. Sprawdźcie również przepisy na:
- biszkopty z galaretką: fantazja jabłkowo-winogronowa
- biszkopty z owocami: biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- biszkopty z budyniem: rolada pomarańczowa
- biszkopt kokosowy: kokosowe ciasto z migdałami
- biszkopty z mascarpone: torcik „włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkopt na tort
Biszkopt to również nieodłączny element tortu, będący w wielu przypadkach jego bazą. Biszkopty na torty muszą być zatem udane, aby całość wypieku mogła się znakomicie prezentować. Jeśli nie jesteście mistrzami w pieczeniu biszkoptów do tortów, to koniecznie sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla, dzięki którym biszkopty na tort nie będą przed wami skrywały już żadnych tajemnic!
Czym nasączyć biszkopt?
Każdy biszkopt, który nie ma w swym składzie oleju, warto ponczować, aby uzyskać wilgotniejsze ciasto, a dodatkowo wzmocnić jego smak. W zależności od przeznaczenia biszkoptu – dla dzieci bądź dla dorosłych, a także koloru ciasta – jasne lub ciemne, należy stosować różnorodne poncze. Czym więc najlepiej nasączyć biszkopty? Optymalnym rozwiązaniem są alkohole, takie jak wódka, nalewka, rum czy whisky, a także kawa. Jeśli natomiast przygotowujemy je z myślą o dzieciach, to biszkopty dobrze jest nasączyć sokami owocowymi, naparami z herbaty albo ponczem kakaowym. Niektórzy zastanawiają się też, czym nasączyć biszkopty do sernika na zimno. Obowiązuje taka sama zasada jak w przypadku ciast pieczonych, jednak nie każdy sernik na zimno na biszkoptach wymaga tak naprawdę nasączenia. Jeśli dodajecie kremy i galaretki, to biszkopty z czasem i tak staną się wilgotne.