Kuchnia orientalna
Przedstawiciele kuchni orientalnej
Państwa Bliskiego Wschodu oraz te położone w północnej części kontynentu afrykańskiego to przedstawiciele uwodzącej kolorami i zapachami kuchni orientalnej, obok której nie można przejść obojętnie. Jeśli chcecie poczuć choć w minimalnym stopniu smak i aromat arabskich i afrykańskich dań, to najwyższa pora zajrzeć do Kuchni Lidla. Tu macie do dyspozycji szeroki wybór tradycyjnych przepisów inspirowanych kuchnią orientalną.
Kuchnia arabska
Choć kuchnia arabska nie jest nad Wisłą aż tak popularna jak choćby włoska, to można zauważyć jej coraz większy wpływ na zwyczaje żywieniowe Polaków. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie hummus w różnych wersjach, m.in. z suszonymi pomidorami, a z kolei na kuchennych swoje stałe miejsce zajmuje już soczewica czy ciecierzyca. Z tych warzyw strączkowych przygotujecie klasyki orientalnej kuchni, tj. hummus i tagine (zwany również tażinem albo tadżinem), a także arabską zupę z soczewicy. Przepisu szukajcie jak zwykle w niezawodnej Kuchni Lidla, która oprócz hummusu z ciecierzycy czy zupy z czerwonej soczewicy zachęca do spróbowania również innych wersji specjałów arabskich. Sprawdźcie więc koniecznie przepis na:
- warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- arabską sałatkę ziemniaczaną
- hummus i tagine z kurczakiem i morelami
A jeśli żadna z powyższych potraw nie przypadnie Wam do gustu, to Kuchnia Lidla ma jeszcze w zanadrzu zupę z zielonej soczewicy, która łączy w sobie delikatne mięso, pożywne warzywa i ostre dodatki. Coś naprawdę niespotykanego i godnego uwagi!
Kuchnia północnej Afryki
Wpływy kuchni arabskiej docierają również do północnej Afryki. Tutaj prym wiodą tabbouleh, czyli warzywna sałatka libańska, składająca się m.in. z pomidorów, ogórków i kaszy bulgur, a także baba ghanoush, tj. pasta z pieczonego bakłażana, w której dodatkiem jest sezam pod postacią pasty tahini. Przepis na te dwa przysmaki znajdziecie w Kuchni Lidla, ale przy okazji warto sięgnąć także po pozostałe przepisy zainspirowane kuchnią tego regionu, takie jak: zupa harira czy kurczak po marokańsku.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Zielony falafel burger
Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!

Wegańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.

Curry rybne z mango i kolendrą
Szukasz nietypowego przepisu na rybę? Wypróbuj pomysł na aromatyczne curry rybne z mango i kolendrą. To przepis, który sprawdzi się także podczas romantycznej kolacji we dwoje.


Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!

