Kuchnia orientalna
Przedstawiciele kuchni orientalnej
Państwa Bliskiego Wschodu oraz te położone w północnej części kontynentu afrykańskiego to przedstawiciele uwodzącej kolorami i zapachami kuchni orientalnej, obok której nie można przejść obojętnie. Jeśli chcecie poczuć choć w minimalnym stopniu smak i aromat arabskich i afrykańskich dań, to najwyższa pora zajrzeć do Kuchni Lidla. Tu macie do dyspozycji szeroki wybór tradycyjnych przepisów inspirowanych kuchnią orientalną.
Kuchnia arabska
Choć kuchnia arabska nie jest nad Wisłą aż tak popularna jak choćby włoska, to można zauważyć jej coraz większy wpływ na zwyczaje żywieniowe Polaków. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie hummus w różnych wersjach, m.in. z suszonymi pomidorami, a z kolei na kuchennych swoje stałe miejsce zajmuje już soczewica czy ciecierzyca. Z tych warzyw strączkowych przygotujecie klasyki orientalnej kuchni, tj. hummus i tagine (zwany również tażinem albo tadżinem), a także arabską zupę z soczewicy. Przepisu szukajcie jak zwykle w niezawodnej Kuchni Lidla, która oprócz hummusu z ciecierzycy czy zupy z czerwonej soczewicy zachęca do spróbowania również innych wersji specjałów arabskich. Sprawdźcie więc koniecznie przepis na:
- warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- arabską sałatkę ziemniaczaną
- hummus i tagine z kurczakiem i morelami
A jeśli żadna z powyższych potraw nie przypadnie Wam do gustu, to Kuchnia Lidla ma jeszcze w zanadrzu zupę z zielonej soczewicy, która łączy w sobie delikatne mięso, pożywne warzywa i ostre dodatki. Coś naprawdę niespotykanego i godnego uwagi!
Kuchnia północnej Afryki
Wpływy kuchni arabskiej docierają również do północnej Afryki. Tutaj prym wiodą tabbouleh, czyli warzywna sałatka libańska, składająca się m.in. z pomidorów, ogórków i kaszy bulgur, a także baba ghanoush, tj. pasta z pieczonego bakłażana, w której dodatkiem jest sezam pod postacią pasty tahini. Przepis na te dwa przysmaki znajdziecie w Kuchni Lidla, ale przy okazji warto sięgnąć także po pozostałe przepisy zainspirowane kuchnią tego regionu, takie jak: zupa harira czy kurczak po marokańsku.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Humus z tahiną i płatkami chili
To zdecydowanie najlepszy humus, jaki jadłeś. Raz zaproszony na stół będzie królował na nim już zawsze!

Grillowane kofty w tortilli
Wrzuć trochę orientu na grilla i podaj gościom coś specjalnego! Kofty z sosem miętowym, cebulką i limonką, zawinięte w ciepłe płaty tortilli. Brzmi świetnie? Zatem pora złapać za ruszt!

Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Butter chicken
Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.

Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!
