Kuchnia orientalna
Przedstawiciele kuchni orientalnej
Państwa Bliskiego Wschodu oraz te położone w północnej części kontynentu afrykańskiego to przedstawiciele uwodzącej kolorami i zapachami kuchni orientalnej, obok której nie można przejść obojętnie. Jeśli chcecie poczuć choć w minimalnym stopniu smak i aromat arabskich i afrykańskich dań, to najwyższa pora zajrzeć do Kuchni Lidla. Tu macie do dyspozycji szeroki wybór tradycyjnych przepisów inspirowanych kuchnią orientalną.
Kuchnia arabska
Choć kuchnia arabska nie jest nad Wisłą aż tak popularna jak choćby włoska, to można zauważyć jej coraz większy wpływ na zwyczaje żywieniowe Polaków. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie hummus w różnych wersjach, m.in. z suszonymi pomidorami, a z kolei na kuchennych swoje stałe miejsce zajmuje już soczewica czy ciecierzyca. Z tych warzyw strączkowych przygotujecie klasyki orientalnej kuchni, tj. hummus i tagine (zwany również tażinem albo tadżinem), a także arabską zupę z soczewicy. Przepisu szukajcie jak zwykle w niezawodnej Kuchni Lidla, która oprócz hummusu z ciecierzycy czy zupy z czerwonej soczewicy zachęca do spróbowania również innych wersji specjałów arabskich. Sprawdźcie więc koniecznie przepis na:
- warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- arabską sałatkę ziemniaczaną
- hummus i tagine z kurczakiem i morelami
A jeśli żadna z powyższych potraw nie przypadnie Wam do gustu, to Kuchnia Lidla ma jeszcze w zanadrzu zupę z zielonej soczewicy, która łączy w sobie delikatne mięso, pożywne warzywa i ostre dodatki. Coś naprawdę niespotykanego i godnego uwagi!
Kuchnia północnej Afryki
Wpływy kuchni arabskiej docierają również do północnej Afryki. Tutaj prym wiodą tabbouleh, czyli warzywna sałatka libańska, składająca się m.in. z pomidorów, ogórków i kaszy bulgur, a także baba ghanoush, tj. pasta z pieczonego bakłażana, w której dodatkiem jest sezam pod postacią pasty tahini. Przepis na te dwa przysmaki znajdziecie w Kuchni Lidla, ale przy okazji warto sięgnąć także po pozostałe przepisy zainspirowane kuchnią tego regionu, takie jak: zupa harira czy kurczak po marokańsku.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ajwar
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
Zagraj w zielone z egzotyczną okrą, której smak odkryjesz dzięki przepisowi Darii! Najlepiej smakuje w połączeniu z morelą, pomidorowym sosem i rozgrzewającymi przyprawami!

Hummus z bobu
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!

Tabbouleh z komosą ryżową
Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!

Curry z kurczaka z ciecierzycą
Curry z kurczaka z ciecierzycą to świetny pomysł na obiad z orientalną nutką. Wypróbuj!

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Pity z falafelami
Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.
