
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek 5-litowy
Krok 1: GOTUJEMY BULION
Mięso i jarzyny płuczemy, włoszczyznę obieramy, układamy w garnku. Zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy (poza pieprzem), zagotowujemy. Gotujemy 45 minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy pieprzem.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Kapustę myjemy i szatkujemy niezbyt grubo. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na ok. 1 cm kawałki. Groszek łuskamy do miseczki. Marchewki czyścimy, kroimy w plasterki. Ziemniaki i kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i wydrążamy miąższ. Koperek siekamy.
Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ
W 5-litrowym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nie ziemniaki i smażymy ok. 5 minut. Wrzucamy wszystkie pozostałe warzywa (bez koperku), chwile smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, a następnie gotujemy całość ok. 15 minut.
Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej, gorącej wody i zagotowujemy zupę ponownie.
Krok 4: ZAPRAWIAMY ZUPĘ (OPCJONALNIE)
Możemy też zupę zabielić. Odlewamy do miseczki chochelkę gotowej zupy, dodajemy do niej kwaśną śmietanę, dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makówki śląskie
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Boczek pieczony
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Spaghetti carbonara
- Klasyczna sałatka grecka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)