Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szynkowar
- worki do szynkowaru
- moździerz
- praskę do czosnku
- wysoki garnek
Przygotuj wcześniej:
Pieprz delikatnie rozgnieć w moździerzu i połącz go w miseczce z solą oraz majerankiem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj.
Wewnętrzną stronę boczku natrzyj połową czosnkowej marynaty. Boczek ciasno zwiń w rulon. Zwinięte mięso natrzyj z zewnątrz resztą marynaty, przełóż do szklanej miski, przykryj talerzykiem i włóż do lodówki na 24 godziny.
KROK 1: Parzymy roladę
Worek z boczkiem umieszczamy w szynkowarze, zakładamy sprężynę i zamykamy pojemnik. Szynkowar umieszczamy w garnku wypełnionym wodą (poziom wody powinien sięgać trochę powyżej mięsa w szynkowarze).
Roladę parzymy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, utrzymując temperaturę wody ok. 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień. Co jakiś czas uzupełniamy poziom gotującej się wody.
KROK 2: Chłodzimy roladę
Gdy temperatura masy mięsnej osiągnie 69-75°C (w zależności od rodzaju mięsa), możemy uznać, że jest gotowa.
Wyjmujemy szynkowar z garnka i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia.
By rolada dobrze się zestaliła, wkładamy szynkowar do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę z szynkowaru.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!
Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.
Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.
Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Grillowane kiełbaski w boczku
- Jajka po rosyjsku
- Marynata azjatycka
- Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
- Arancini – faszerowane kulki ryżowe
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Chicago’s pizza
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Koreczki z kiełkami
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Banana split
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Korzenne pancakes
- Słodki chlebek skubany
- Deser à la mleczna kanapka
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Bulion drobiowy
- Bitki z szynki z dzika
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Oliwa bazyliowa
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2067 dni temu
To dlaczego wasza rolada jest przypieczona?
odpowiedz
2065 dni temu
Przepis dotyczy rolady przygotowywanej w szynkowarze, która na zdjęciu może wyglądać nieco inaczej, niż w rzeczywistości-wyraziste kolory mogą sprawiać wrażenie „przypieczenia”. Zdecydowanie polecamy, by zapoznać się także z jej smakiem!