zobacz film Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rękawiczki
  • tarkę o drobnych oczkach
  • sitko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: ZALEWAMY IMBIR WRZĄTKIEM

Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce kroimy w talarki i przekładamy do szklanki. Zalewamy wrzątkiem. Szklankę przykrywamy spodkiem lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut.

Krok 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI NAPARU

Dodajemy kurkumę startą na tarce o drobnych oczkach. Podczas ścierania używamy rękawiczek, ponieważ kurkuma silnie farbuje dłonie na żółty kolor.

Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Napar możemy odcedzić przed podaniem przecedzić przez sitko.

Przygotuj:

  • temorobota MC Smart
  • sitko

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIKSUJEMY I GOTUJEMY IMBIR I KURKUMĘ

Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce wraz z kurkumą wkładamy do pojemnika miksującego. Składniki zalewamy wodą i miksujemy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 9. Następnie zmiksowane składniki podgrzewamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 80°C / obroty 1.

KROK 2: ŁĄCZYMY NAPAR Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Do pojemnika miksującego dodajemy miód, sok z cytryny i pieprz. Całość mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 3. Przed podaniem naparu czekamy ok. 5 minut i odcedzamy go przez sitko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!