Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę
- patelnię
- ręcznik papierowy
- durszlak
- garnek
- miseczkę
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki włóż do durszlaka i starannie umyj. Grzyby muszą być zupełnie czyste i pozbawione wszelkiego brudu. Tak przygotowane pieczarki osusz na ręczniku papierowym. Durszlak umyj.
KROK 2: GOTUJEMY JAJKA
Do garnka wlej wodę, a następnie delikatnie ją posól i ugotuj. Wrzuć jajka do wrzącej wody i gotuj przez 8 minut. Jajka powinny być ugotowane na twardo. Po ugotowaniu wyciągnij je z garnka i włóż do durszlaka. Jajka wypłucz w zimnej wodzie i odłóż na bok do całkowitego wystygnięcia.
KROK 3: SMAŻYMY PIECZARKI
Osuszone pieczarki pokrój w plastry, a następnie usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Delikatnie je posól (ok. ½ łyżeczki), wymieszaj i poczekaj, aż puszczą sok. Grzyby podsmażaj przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią, ale nie stracą jędrności. Tak przygotowane grzyby ściągnij z patelni i odłóż do miseczki.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Kukurydzę oraz fasolę wyciągnij z puszek i odcedź. Składniki wrzuć do miski. Jajka starannie obierz, a następnie pokrój w ósemki. Dodaj je do reszty składników. Pod sam koniec dodaj także pieczarki. Całość wymieszaj.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce od pieczarek wymieszaj ze sobą majonez z resztą soli, pieprzu oraz musztardą. Pokrój drobno część natki i szczypiorku i wrzuć do miseczki (zostaw trochę niepokrojonej natki i szczypiorku do ozdobienia sałatki).
KROK 6: MIESZAMY SKŁADNIKI
Wlej sos do dużej miski z resztą składników na sałatkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Ozdób pietruszką oraz szczypiorkiem i gotowe!
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!
Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Szybka sałatka ziemniaczana nie tylko nadaje się doskonale do serwowania podczas imprez, ale również jest świetną propozycją potrawy na piknik czy grill ze znajomymi! Przepis Kingi czeka na Ciebie!
Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
Nowojorski klasyk w Twoim sałatkowym menu? Oto on! Dzięki Kindze zyskujesz przepis, do którego chętnie będziesz wracać, gdy najdzie Cię apetyt na połączenie warzyw i owoców.
Sałatka z pieczarkami – sprawdzony przepis
Sałatka z pieczarkami z naszego przepisu z dodatkiem fasoli i kukurydzy to prawdziwy rarytas, który z pewnością usatysfakcjonuje wszystkich miłośników klasycznej jarzynowej. Połączenie delikatnych pieczarek z kremową fasolą i słodyczą kukurydzy w sałatce jest dość nietypowe, dlatego na pewno spodoba się także tym bardziej wymagającym smakoszom.
Sałatka z pieczarkami jest doskonałym wyborem na każdą okazję — od szybkiego lunchu po bardziej eleganckie przyjęcie czy świąteczną kolację. Nasz przepis na sałatkę z pieczarkami jest nie tylko smaczny, ale także bajecznie prosty w przygotowaniu! Wystarczy podsmażyć pieczarki, dodać ugotowane jajka i zmieszać je z pozostałymi składnikami oraz sosem i najlepsza sałatka z pieczarek jest już gotowa do zjedzenia. Nie czekaj i już dziś wypróbuj sprawdzony przepis Kuchni Lidla na sałatkę z pieczarek — gwarantujemy, że się nie zawiedziesz!
Sałatka pieczarkowa – jak zrobić?
Jak zrobić sałatkę z pieczarek? Jej przyrządzenie jest niezwykle proste, o ile zna się dobry przepis. Tytułowa sałatka pieczarkowa to doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek, który można przygotować w kilka chwil. Pierwszym krokiem jest oczywiście przygotowanie pieczarek - można je pokroić na plastry i podsmażyć na patelni. Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka pieczarkowa była mniej tradycyjna, możesz użyć do niej marynowanych pieczarek w pikantnej marynacie, które nadadzą sałatce bardziej wyrazistego smaku.
Niezwykle ważnym krokiem w procesie przygotowywania naszej sałatki są jajka. Sałatka pieczarkowa z jajkiem jest sycąca, dlatego doskonale sprawdzi się nawet w roli głównego dania. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić jej smak, dodaj do niej odrobinę wędliny lub wędzonego kurczaka.
A dla tych, którym zależy na nieco lżejszej i bardziej odświeżającej kompozycji, polecamy dodać do sałatki poszatkowaną kapustę lub sałatę i odrobinę smażonego kurczaka w ziołach, zmniejszając przy tym ilość dodawanego do sosu majonezu na rzecz jogurtu. Taka sałatka pieczarkowa będzie równie pyszna co tytułowa wersja, ale nieco lżejsza. Lubisz eksperymentować w kuchni? Przerób nasz przepis na sałatkę pieczarkową, dodając do niego inne, ulubione składniki.
Sałatka z pieczarek – z czym podawać?
Sałatka z pieczarek to doskonały dodatek do wielu potraw i idealna propozycja dla osób poszukujących nowych smaków. W wersji tradycyjnej sałatkę z pieczarek można podać jako przystawkę przed obiadem. Można również zaserwować ją jako dodatek do głównego dania, na przykład jako komplementarny składnik do pieczonego mięsa, grillowanych warzyw czy aromatycznych ryb.
Tytułowa najlepsza sałatka z pieczarek to tylko jedna z wielu opcji na przygotowanie tej potrawy — w zależności od dodanych składników, można całkiem odmienić jej charakter, także dopasowując ją do innych potraw, np. tych serwowanych w trakcie przyjęcia lub rodzinnego obiadu. Jeśli dodasz do niej nieco świeżych składników, możesz z powodzeniem podać ją jako dodatek do letniego obiadu. Z kolei wzbogacona o wędlinę lub smażonego kurczaka sprawdzi się solo jako lunch czy obiadokolacja.
Jak jeszcze można podawać sałatkę z pieczarek? Urozmaicić ją można prawie wszystkim! Świeże warzywa takie jak ogórek, papryka czy pomidor, nadadzą jej chrupkości. Inną ciekawą opcją jest podanie prostej sałatki z pieczarek, cebulki i korniszonów jako dodatek do kanapek czy wrapów. Życzymy owocnych eksperymentów kulinarnych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik staropolski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)