Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BROKUŁ
Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej, wrzącej wodzie. Następnie go odcedzamy i skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie przez ok. 30 sekund. Następnie przekładamy go do rozdrabniacza wraz z pozostałymi składnikami dressingu i miksujemy.
KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Orzechy delikatnie siekamy. Pozostały roquefort kroimy w plastry. Różyczki brokułu przekładamy do miski, polewamy dressingiem i posypujemy serem i orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.
Sałatka z brokułem – doskonała przekąska lub pomysł na kolację
Najlepsza sałatka brokułowa? Nasz przepis przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. To sałatka z brokułami zachwycająca bogactwem smaków, które razem tworzą niezwykle udaną kompozycję. Swoje wyjątkowe walory smakowe w dużej mierze zawdzięcza dodatkowi owczego sera, czyli francuskiego roqueforta. To jeden z najbardziej znanych, powszechnie cenionych serów pleśniowych. Jest on dość intensywny – słony, a zarazem pikantny, z wyczuwalnymi orzechowymi nutami. Za charakterystyczny smak sera odpowiada niebieska pleśń (pokrywają go charakterystyczne, cienkie żyłki) rozwijająca się w naturalnych jaskiniach w miejscowości Roquefort-sur-Soulzon. Konsystencja roqueforta jest kremowa i wilgotna. Bezbłędnie sprawdza się jako element deski serów, podawany z winem (szczególnie z winami deserowymi, takimi jak Sauternes) lub jako dodatek do sałatek, czego najlepszym przykładem jest właśnie nasza sałatka z brokułem.
Sałatka z brokuła z różnymi rodzajami dressingów
Ale nie tylko ser decyduje o smaku naszej sałatki z brokułem. Inny element, który czyni niniejszą propozycją prawdziwie wyśmienitą to oczywiście dressing, bez którego ani rusz. W jego skład powinna wchodzić dobrej jakości oliwa z oliwek, czosnek i świeży koperek, przy czym za jego kremową konsystencję odpowiada jogurt grecki. Dlaczego sałatka brokułowa wspaniale wypada właśnie z tym rodzajem jogurtu? Otóż ma lekko kwaskowaty smak, łagodniejszy niż zwykły jogurt naturalny. Kwaskowatość ta czyni go świeżym i przyjemnie orzeźwiającym. Z tego względu świetnie sprawdza się jako element sosów do sałatek. Jednak sałatka z brokułów dobrze wypadnie również w towarzystwie innych sosów. Oto kilka ciekawych propozycji:
- Dressing balsamiczny
Przygotuj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód, musztardę Dijon, sól i pieprz. Następnie połącz ocet balsamiczny z oliwą, miodem i musztardą. Dopraw dip solą i pieprzem. Klasyczny balsamiczny dressing podkreśli charakter brokułów.
- Dressing cytrynowo-miodowy
Do jego przygotowania potrzebujesz soku z cytryny, miodu, musztardy Dijon, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Wymieszaj sok z cytryny, miód i musztardę, następnie dodaj do miseczki oliwę z oliwek, sól i pieprz. Ten prosty dressing jest lekki, a zarazem pełen smaku.
- Dressing musztardowo-miodowy
Jego przygotowanie jest bardzo proste! Potrzebne składniki to musztarda Dijon, miód, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek, a także sól i pieprz. W niewielkim naczyniu połącz musztardę, miód i ocet jabłkowy, po czym dolej oliwę z oliwek. Całość dopraw solą oraz pieprzem. To słodko-kwaśny dressing, który nada sałatce wyrazisty smak.
- Jogurtowy sos czosnkowy
Sałatka z brokułów dobrze czuje się w towarzystwie czosnku. W skład tego sosu wchodzą więc dwa ząbki czosnku, jogurt grecki, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Zacznij od przyciśnięcia czosnku przez praskę, starcia go lub drobnego posiekania, po czym wymieszaj jogurt grecki z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dressing będzie kremowy i lekko kwaskowaty.
Przepis na sałatkę z brokułem Kingi Paruzel
Podany przepis na sałatkę z brokułem zakłada krótkie gotowanie różyczek brokuła. Ale musisz wiedzieć, że to pyszne warzywo znakomicie smakuje również na surowo! Wystarczy, że dokładnie je umyjesz, podzielisz na różyczki o odpowiadającej Ci wielkości i natychmiast możesz go skosztować. Pokochasz surowe brokuły za cudownie apetyczną chrupkość!
Jak wiesz, na liście składników w przepisie na sałatkę z brokuła znajdują się orzechy. Proponujemy Ci sięgnąć po mieszankę różnych gatunków, ale jeśli wolisz, samodzielnie skomponuj zestaw ulubionych orzechów. Sałatka brokułowa z przepisu Kingi Paruzel na pewno uda się z orzechami włoskimi o lekko gorzkim, bogatym smaku. Strzał w dziesiątkę to także delikatne, słodkawe migdały czy orzechy piniowe. Kolejny dobry wybór to pistacje oraz orzechy macadamia. Ponadto sałatka z brokułami fantastycznie smakuje i prezentuje się z sezamem lub ziarnami słonecznika. Warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Z czym i kiedy podawać sałatkę z brokułów?
Zastanawiasz, się kiedy wykorzystać przepis na sałatkę z brokułami? Jest ona sycąca, a jednocześnie lekka, dlatego idealnie nadaje się na lunch w pracy lub lekki obiad. Może również stanowić kolorowy dodatek do dań z mięsem lub rybą w roli głównej. To także godne towarzystwo dla wielu potraw wegetariańskich. Tak naprawdę apetycznie chrupkie, świeże składniki o wyrazistym smaku doskonale komponują się z różnymi potrawami – wszystko zależy od Twoich upodobań kulinarnych. Sałatka może z powodzeniem pojawić się na imprezie, grillu, spotkaniu rodzinnym lub z przyjaciółmi. Co ważne, to bardzo prosta sałatka brokułowa! Przygotujesz ją w zaledwie 20 minut! Określamy ją poziomem łatwym, dlatego nie musisz się obawiać, że sobie z nią nie poradzisz. Jednocześnie to propozycja efektowna, więc z pewnością przypadnie do gustu gościom. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać ją na wycieczkę lub piknik. Brokuły dobrze zachowują swoją strukturę, dlatego całość długo zachowa świeżość i smak.
Sałatkę z brokułami możesz podawać z pieczywem lub grzankami. Zależy Ci na uczynieniu sałatki bardziej sytą? Wobec tego dodaj do niej pieczonego lub smażonego kurczaka – wegetarianie mogą zastąpić go tofu. Do sosu oraz warzyw pasują także ugotowane na twardo jajka pokrojone w niewielkie cząstki.
Podsumowując, sałatka z brokułów to smaczna, ale przy tym sycąca opcja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jej wszechstronność pozwala na kreatywne eksperymentowanie z różnorodnymi dodatkami, od chrupiących orzechów po wyraziste dressingi. Spróbuj i odkryj, jak wiele możliwości kryje się w tym prostym, a zarazem pełnym potencjału daniu! Oczywiście przepis na sałatkę brokułową to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla. Wśród wielu innych receptur znajdziesz m.in. przepyszną sałatkę z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym czy przepis na sałatkę z pieczonym kurczakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Burger z kurczakiem w curry na ostro
- Grahamka z masłem orzechowym i owocami
- Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
- Kolorowa sałatka warzywna
- Szarlotka z orzechami nerkowca
- Egzotyczny trifle z curry
- Babka ziemniaczana z kaszanką
- Chlebek pizzowy
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
- Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
- Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
- Ciastka jak jajka sadzone
- Guacamole
- Pieczona szynka z piersi indyka
- Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Białe bolognese
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Cytryny w miodzie
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Zapiekanka makaronowa z boczkiem
- Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Makaronowa frittata z warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)