zobacz film Sałatka „Zielona Bogini”

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY WARZYWA

Kapustę drobno siekamy, ogórek kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce. Dodajemy kiełki rzodkiewki. Dymkę razem ze szczypiorem drobno siekamy i dodajemy do miski.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Szpinak łączymy w naczyniu blendera z nasionami słonecznika, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodajemy suszone pomidory z zalewy olejowej, olej po suszonych pomidorach i sól. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Dressing konsystencją powinien przypominać pesto.

WSKAZÓWKA! Jeśli dressing jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę oliwy i ponownie zmiksuj całość.

Krok 3: ŁĄCZYMY WARZYWA Z DRESSINGIEM

Gotowy dressing dodajemy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY NACHOS Z PLACKÓW

Placki piada sfogliata kroimy na niewielkie trójkąciki, które następnie podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę „Zielona Bogini” podajemy z ciepłymi, podprażonymi nachos z placków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Emilia Emilia
    22 dni temu
    Sałatka skrzydła nasze podniebienia. Moja wersja to kapusta, cebula, szczypiorek, natka pietruszkì, zielony ogórek i brokuł starty na grubych oczkach. Sos z jarmużem-mrożony dał radę. Sos jest przepyszny. Zostaje z nami na stałe 😉 myślę że pasuje na wiele okazji.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!