Bazylia - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.
Dango w trzech smakach
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.
Makaronowa frittata z warzywami
Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!
Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!
Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!
Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.
Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!
Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!
Sałatka włoska Panzanella
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.
Klasyczna sałatka z mozzarellą
Sałatka Caprese jest jednym z najprostszych połączeń, które odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Soczyste pomidory i kremowy ser w połączeniu ze świeżymi ziołami i odrobina oliwy tworzą połączenie, które na stałe wkradło się w menu restauracji na całym świecie. Jak przygotować pyszną sałatkę z mozzarellą i pomidorem? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą naszym przepisem.
Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!
Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!
Do czego najlepsza jest bazylia?
Bazylia jest nierozerwalnie związana z kuchnią włoską. Najlepiej komponuje się z pomidorami i czosnkiem, choćby w słynnej włoskiej sałatce caprese. Bazylii używamy chętnie do przyprawiania pizzy, sosów pomidorowych, lasagne, spaghetti bolognese czy zapiekanek makaronowych. Jej aromatyczne liście z powodzeniem można wykorzystać także do dekoracji, na przykład zup lub dań rybnych, a nawet jajecznych, takich jak jajecznica czy omlet. Odważni kucharze wykorzystują bazylię także w polskiej kuchni, gdzie może dodać aromatu kopytkom albo stać się elementem marynaty mięsnej.
Świeża bazylia – kiedy dodawać?
Bazylia to bardzo aromatyczne zioło, które jednak szybko traci swoje walory smakowe podczas obróbki termicznej. Z tego też względu jej świeże liście należy dodawać do potraw dopiero pod koniec gotowania, pieczenia czy smażenia. Ważne też, aby nie kroić liści, tylko, podobnie jak w przypadku warzyw liściastych, rwać je na kawałki i w tej postaci dodawać do dania. Dzięki temu zapobiegamy czernieniu liści.
Czy bazylia jest zdrowa?
Świeża bazylia jest źródłem witaminy K. Suszona bazylia, stosowana jako przyprawa, zalecana jest cukrzykom ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 5).
Jakie witaminy ma bazylia?
Bazylia zawiera 21,8 µg witaminy K, która:
- odpowiada za właściwą krzepliwość krwi,
- ma działanie przeciwbakteryjne,
- ma działanie przeciwgrzybicze,
- wpływa na metabolizm tkanki kostnej.
Ile kalorii ma bazylia?
Bazylia to bardzo lekkie zioło – dosłownie i w przenośni. 100 g świeżych liści tej rośliny zawiera bowiem jedynie 23 kcal, a przecież taką porcją rzadko przyprawiamy potrawy. Zazwyczaj ograniczamy się do kilku listków. Bazylia w postaci suszonej jest bardziej kaloryczna – 100 g to 250 kcal. Podobnie jednak jak w przypadku świeżej bazylii dodajemy jej do dania w małych ilościach.
Czy bazylia wspomaga odchudzanie?
Bazylia nie dość, że jest niskokaloryczna, to na dodatek zalicza się do ziół wspomagających odchudzanie. Powoduje przede wszystkim zwiększanie wydzielania soku żołądkowego, dzięki czemu łatwiej przyswajamy pokarm i szybciej go trawimy. Co ważne, wykazuje też właściwości rozkurczowe, dzięki czemu usprawnia pracę jelit i eliminuje wzdęcia będące często przyczyną dyskomfortu. Należy jednak pamiętać, że działanie bazylii ma jedynie charakter wspomagający, a nie determinujący cały proces odchudzania.
Jak przechowywać bazylię?
Świeżą bazylię najlepiej przechowywać w lodówce lub w zamrażalniku. W przypadku pierwszej opcji pęczek świeżego zioła, całkowicie pozbawionego wody na liściach, owijamy w ręcznik papierowy i trzymamy w lodówce maksymalnie do 2 dni. Aby wydłużyć ten okres, można zalać liście bazylii oliwą i przetrzymywać tak zamarynowane nawet przez 2 miesiące. Lepszą opcją jest jednak zamrażanie. Bazylię można mrozić w całości lub posiekaną i zblendowaną z oliwą zamrozić w formie do kostek lodu. Jeśli natomiast dysponujemy suszoną bazylią i zależy nam na jej trwałości, to przechowujmy ją w szczelnym pojemniku i miejscu pozbawionym światła.
Jak suszyć bazylię?
Bazylię najlepiej suszyć w przewiewnym miejscu. Wbrew powszechnym praktykom nie należy suszyć jej w piekarniku ani w słońcu. Nie warto też zasuszać ziół w kuchni, gdzie mogą przejść najróżniejszymi zapachami przygotowywanych potraw. Najłatwiej wykorzystać do tego celu elektryczną suszarkę z nawiewem, taką jak przy suszeniu owoców czy grzybów. Jeśli jej nie posiadamy, to rozkładamy świeże liście bazylii na przepuszczającym powietrze materiale, np. na siatce metalowej albo tacy wiklinowej czy macie słomianej. Może to być też zwykła bawełniana ściereczka. Suszymy tak długo, aż liście zaczną kruszyć się w rękach, ale nadal będą zielone.
Jak obrywać listki bazylii?
Liście bazylii są bardzo wrażliwe, dlatego roślinę trzeba odpowiednio pielęgnować. Jeśli regularnie przyprawiamy świeżymi liśćmi bazylii potrawy, to pamiętajmy, aby obrywać w pierwszej kolejności dolne liście zioła. Nigdy nie obrywajmy też wszystkich jednorazowo. Zawsze pozostawiajmy choćby kilka na krzaczku, bo w przeciwnym razie bazylia uschnie. Wybierając liście, którymi za chwilę zamierzamy udekorować lub przyprawić potrawę, kierujmy się także ich wielkością. Starajmy się więc obrywać te większe, mniejsze natomiast pozostawiając do całkowitego rozwinięcia.
Jak pielęgnować bazylię w doniczce?
Bazylia rosnąc w doniczce wymaga lekkiej i przepuszczalnej, a co najważniejsze, stale wilgotnej gleby. Należy ją zatem regularnie podlewać, nie dopuszczając do przesuszenia podłoża. Doniczkę z bazylią stawiamy w miejscu nasłonecznionym, z wielogodzinnym dostępem do naturalnego światła, ponieważ roślina ta potrzebuje dużo słońca, aby rosnąć. Pielęgnując bazylię, należy też pamiętać o systematycznym ścinaniu czubków zioła, które następnie można zakorzenić w wodzie i dzięki temu rozmnożyć roślinę.
Jak podlewać bazylię?
Bazylia bardzo lubi wilgotną glebę. W związku z tym należy podlewać ją codziennie, a w okresie letnim nawet dwa razy dziennie, najlepiej letnią, przegotowaną wodą. Ważna jest również pora nawadniania. Bazylia, w odróżnieniu od większości roślin, preferuje podlewanie w południe. Lubi również, kiedy zraszamy jej liście, najlepiej w porze wieczornej, aby nie narażać liści na wysuszenie w słońcu.
Bazylia to przede wszystkim atrybut kuchni włoskiej, którą Polacy szczególnie sobie upodobali. Nie dziwi więc fakt, że bazylii używamy równie często, jak pietruszki czy koperku. Z powodzeniem możemy zatem powiedzieć, że bazylia czuje się nad Wisłą jak w domu, a jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości, to powinien koniecznie ją poznać i spróbować dań z jej dodatkiem.