Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CEBULKĘ
Drobno siekamy czosnek i szalotkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Następnie szklimy szalotkę. Odstawiamy patelnię na bok, by nie spalić cebulki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy wraz z czosnkiem na patelnię, ponownie podsmażamy przez około 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: wędzoną paprykę, bazylię i oregano.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie wykorzystujemy wszystkie suszone pomidory ze słoiczka pomidorów marki Baresa, bez olejowej zalewy.
KROK 3: DODAJEMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę odsączamy i chwilę podsmażamy z pozostałymi składnikami. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dodajemy piramidkę do zupy pomidorowej. Całość gotujemy, aż sos się delikatnie zredukuje.
KROK 4: DODAJEMY SZPINAK I ŚMIETANKĘ
Na patelnię dodajemy szpinak i wlewamy śmietanę. Jeszcze chwilę podsmażamy całość. Na koniec wyjmujemy z niego piramidkę smaku i całość doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Bagietkę kroimy na kromki i podsmażamy z obu stron na suchej patelni. Bazylię siekamy. Danie przekładamy na talerze, oprószamy serem oraz bazylią i podajemy z grzankami z bagietki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik świąteczny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Sernik pistacjowy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)