Masło orzechowe

Masło orzechowe – doskonałe do wszystkiego!

Masło orzechowe jeszcze niedawno kojarzyło nam się jedynie z kanapkami w amerykańskich filmach. Nadszedł jednak czas, że i w naszej kuchni korzystamy z tego dobrodziejstwa.

Robimy nie tylko kanapki, ale i sosy, marynaty, ciasta. Najczęściej jednak wyjadamy masło łyżeczką prosto ze słoika. Dowiedz się, jak przygotować je w domu i jak urozmaicić jego smak!

Z jakich orzechów można robić masło orzechowe?

Najpopularniejszym masłem jest to z orzeszków ziemnych, inaczej zwanych arachidowymi. Ale możliwości jest nieskończenie wiele! Spróbuj zrobić masło orzechowe z:

  • orzechów laskowych;
  • migdałów – bogatych w wapń;
  • orzechów włoskich – cennych ze względu na kwasy omega 3;
  • nerkowców.

Wystarczy dobry blender i odrobina wyobraźni! Przygotowując masło orzechowe w domu, możesz wypróbować również mieszanki smaków – łącz dowolne rodzaje orzechów i szukaj oryginalnych smaków!

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe ma może dużo kalorii (aż 600 na 100 g), ale jest zdrowe i pożywne. Jego niewątpliwą zaletą jest również fakt, że nie da się go zjeść zbyt dużo za jednym razem.

Jakie są jego zalety?

  • Dostarcza nam sporej dawki energii ze zdrowych tłuszczów roślinnych. Jeśli więc dużo pracujesz umysłowo lub fizycznie, będzie dla Ciebie idealne. Poprawi koncentrację i świetnie wpłynie na pracę mózgu.
  • Masło orzechowe zawiera także drogocenny błonnik, który zwiększa poczucie sytości.
  • Orzechy, z których masło jest zrobione, są bogate w białko – ważne dla budowy całego organizmu oraz dla utrzymania odporności.  
  • Masło orzechowe jest źródłem witamin z grupy B oraz magnezu, czyli składników pozytywnie wpływających na stan układu nerwowego.

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Masło orzechowe można, a nawet trzeba jeść. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Jednak nie wszystkie tego typu produkty dostępne na rynku są zdrowe i nieprzetworzone. Zyskaj pewność, że jesz stuprocentowe masło orzechowe zrobione z najlepszych produktów, robiąc je w domu. To naprawdę proste!

Potrzebne będą orzechy – takie, jakie lubisz – sól oraz mocny blender. Orzechy można lekko uprażyć w nagrzanym piekarniku. Następnie cierpliwie blendować, doprawiając solą, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Nie trzeba dodawać oleju, gdyż orzechy mają go w sobie. Można natomiast dodać małe co nieco, które sprawi, że nasze masło będzie miało niepowtarzalny smak. Parę kostek białej lub gorzkiej czekolady, miód, chałwę sezamową czy kilka krówek. Kalorii troszkę więcej, ale też więcej radości z jedzenia! Takie własnoręcznie zrobione masło może być świetnym prezentem dla przyjaciół czy bliskich. Zobacz, jakie to proste!

Jak przechowywać masło orzechowe?

Masło orzechowe jest smaczniejsze i przede wszystkim lepiej się rozsmarowuje, gdy przechowujemy je w temperaturze pokojowej. Jednak to lodówka chroni je przed oddzieleniem się oleju od masła oraz przed utlenianiem tłuszczów.

Jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni?

Masło orzechowe można dodać do kanapek i tostów. Wyśmienicie smakuje z kaszą jaglaną i owocami. Kremy, desery i ciasta – ależ proszę bardzo! Jest też składnikiem słonych dań mięsnych czy wegetariańskich. Wypróbuj nasze klasyki, np. hamburgery orzechowe w chlebie, szaszłyki z sosem z masła orzechowego czy też naked cake z gofrów orzechowych!

Przeczytaj więcejUkryj tekst

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!