Morele

Morele są uprawiane w Chinach od ponad 4000 lat! To właśnie tam bardzo docenia się ich walory smakowe. Do Europy dotarły z Armenii i niektórzy uważają, że właśnie tam po raz pierwszy wyhodowano te owoce.  W Armenii rozróżnia się aż 50 odmian moreli! Obecnie uprawiane są na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Morele są bogate w składniki odżywcze, dlatego uznaje się, że już 1 szklanka soku z moreli pozwala na zaspokojenie zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C.

Czy morele są kaloryczne?

Kaloryczność moreli zależy przede wszystkim od postaci, w której występują. Dodatkowo, postać spożywanych owoców wpływa również na wysokość ich indeksu glikemicznego:

  • morele świeże – IG = 30, czyli niski
  • morele suszone – IG = 40, czyli średni
  • morele z puszki – IG = 60, czyli wysoki

Ile kalorii mają morele?

Zdecydowanie bardziej kaloryczne są morele suszone – 100 g to bowiem aż 280 kcal. Morele świeże natomiast w 100 g zawierają zaledwie 47 kcal, dlatego zdecydowanie zaleca się spożywanie właśnie tych świeżych.

Czy morele suszone tuczą?

Suszone morele nie zawierają wody, dlatego  stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych i minerałów. Należy jednak pamiętać, że są one zdecydowanie bardziej kaloryczne niż te świeże, dlatego powinniśmy kontrolować ich ilość, jaką spożywamy. Zjedzone po treningu nie wyrządzą szkody organizmowi, wręcz przeciwnie – wspomogą przemianę materii. Jeśli jednak zajadamy się nimi na co dzień, a zależy nam na spaleniu tkanki tłuszczowej, nie przesadzajmy z ich ilością!

Ile kalorii mają suszone morele?

W 100 g suszonych moreli znajduje się aż 280 kcal.

Co można zrobić z moreli?

Morele można serwować na różne sposoby, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Przygotujesz z nich pyszne przekąski, np. morele z aksamitnym serkiem i pistacjami, konfiturę morelowo-miodową lub pikantne kulki z morelami, wyśmienite desery, np. galette z morelami i rozmarynem, ciasto migdałowe z morelami lub ciasto z morelami i suszoną żurawiną, a także dania główne, np. piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami, kolorowe szaszłyki warzywne z morelami lub wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami. Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na dania lub ciasta z morelami, koniecznie zajrzyj tutaj.

Jak suszyć morele?

Najprostszym sposobem jest wykorzystanie do tego celu specjalnej suszarki do warzyw. Jeśli jednak nie posiadamy takiego urządzenia, z powodzeniem możemy zastąpić je piekarnikiem. Przed suszeniem morele należy sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 45-50°C (termoobieg). Pod koniec suszenia temperaturę podnosimy do 60°C. Co pewien czas morele odwracamy na drugą stronę. Pamiętajmy, aby podczas suszenia owoców drzwi piekarnika były uchylone, dzięki czemu woda z owoców swobodnie odparuje. Jak długo powinien trwać proces suszenia? Morele suszymy tak długo, aż wyparuje z nich cała woda, sok przestanie wypływać, a miąższ stanie się elastyczny, czyli około 3-4 godzin. Suszone morele możemy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nawet przez kilka miesięcy.

Morele to bardzo wartościowe owoce, które mogą stanowić pyszną przekąskę, ale z powodzeniem możemy je wykorzystywać również do przygotowania rozmaitych potraw.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram