Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
- keksówkę o wymiarach 20x12 cm
- stolnicę lub matę do wałkowania ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ZAGNIATANIE CIASTA
Drożdże wkruszyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i cukier, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać masło w temperaturze pokojowej, mąkę oraz sól. Zagniatać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy knead/2 minuty. Ciasto zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika; jeśli jest zbyt kleiste, dodać jeszcze najwyżej 50 g mąki. Ponownie zagniatać (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Przełożyć ciasto do miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i na 1 godzinę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 2: ŁĄCZENIE JABŁKA Z MASŁEM I CYNAMONEM
Jabłka obrać, oczyścić z nasion, pokroić na ósemki, a następnie na cienkie płatki. Do pojemnika włożyć masło, wsypać cynamon z cukrem. Podgrzewać (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/80°C. Masło z cynamonem wymieszać z jabłkami. Rozgrzać piekarnik do 175°C (z termoobiegiem).
KROK 3: WAŁKOWANIE CIASTA
Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (na prostokąt 40×20 cm) i obłożyć jabłkami. Z obu dłuższych boków założyć ciasto do środka. Podzielić wzdłuż środkowego „szwu” i pokroić na równe kwadraty. Natłuścić wnętrze formy keksowej. Formę ustawić pionowo i lekko na skos ułożyć w niej jeden na drugim kwadraty ciasta.
KROK 4: PIECZENIE CHLEBKA
Ustawić formę poziomo, kwadraty ciasta posmarować pozostałym masłem cynamonowym. Przykryć i odstawić na 30 minut, żeby ciasto ponownie wyrosło. Potem piec je 45 minut w nagrzanym piekarniku. Patyczkiem sprawdzić, czy jest dobrze upieczone, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
RADA: Przed pieczeniem ciasto można posypać płatkami migdałowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!
Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.
Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- Macedoński tort chałwowy
- Chlebek mięsny
- Bażant w limonkach
- Ciastka z jabłkami
- Grzybki
- Bitki z szynki z dzika
- Kompot jabłkowy
- Oliwa bazyliowa
- Lasagne jabłkowe
- Chlebek pizzowy
- Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
- Kaszubski miodowy kuch
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Bulion drobiowy
- Chleb chmurka z TikToka
- Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Chlebek z awokado
- Korzenne pancakes
- Szakszuka z wołowiną
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Deser à la mleczna kanapka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
401 dni temu
Dzień dobry, można to ciasto zagnieść ręcznie, bez robota?
odpowiedz
400 dni temu
Jak najbardziej, potrwa to jednak dłużej.