Słodki chlebek skubany
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobot MC Smart
  • keksówkę o wymiarach 20x12 cm
  • stolnicę lub matę do wałkowania ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ZAGNIATANIE CIASTA

Drożdże wkruszyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i cukier, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać masło w temperaturze pokojowej, mąkę oraz sól. Zagniatać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy knead/2 minuty. Ciasto zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika; jeśli jest zbyt kleiste, dodać jeszcze najwyżej 50 g mąki. Ponownie zagniatać (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 4. Przełożyć ciasto do miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i na 1 godzinę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

KROK 2: ŁĄCZENIE JABŁKA Z MASŁEM I CYNAMONEM

Jabłka obrać, oczyścić z nasion, pokroić na ósemki, a następnie na cienkie płatki. Do pojemnika włożyć masło, wsypać cynamon z cukrem. Podgrzewać (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/80°C. Masło z cynamonem wymieszać z jabłkami. Rozgrzać piekarnik do 175°C (z termoobiegiem).

KROK 3: WAŁKOWANIE CIASTA

Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (na prostokąt 40×20 cm) i obłożyć jabłkami. Z obu dłuższych boków założyć ciasto do środka. Podzielić wzdłuż środkowego „szwu” i pokroić na równe kwadraty. Natłuścić wnętrze formy keksowej. Formę ustawić pionowo i lekko na skos ułożyć w niej jeden na drugim kwadraty ciasta.

KROK 4: PIECZENIE CHLEBKA

Ustawić formę poziomo, kwadraty ciasta posmarować pozostałym masłem cynamonowym. Przykryć i odstawić na 30 minut, żeby ciasto ponownie wyrosło. Potem piec je 45 minut w nagrzanym piekarniku. Patyczkiem sprawdzić, czy jest dobrze upieczone, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

RADA: Przed pieczeniem ciasto można posypać płatkami migdałowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    425 dni temu
    Dzień dobry, można to ciasto zagnieść ręcznie, bez robota?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    424 dni temu
    Jak najbardziej, potrwa to jednak dłużej.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!