Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do miski z żółtkiem stopniowo wlewamy 50 ml oleju, roztrzepując miksturę trzepaczką. Następnie stopniowo dodajemy wodę gazowaną i mąkę (zostawiamy około 20 g mąki do obtoczenia owoców). Mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto powinno być dość gęste.
Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do smażenia do temperatury około 180 stopni.
Liczi obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Owoce obtaczamy w pozostałej mące, następnie zanurzamy w cieście i ostrożnie wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Usmażone owoce odkładamy na ręcznik papierowy.
W małej miseczce mieszamy majonez z pieprzem i sokiem z cytryny. Solimy do smaku.
Jak podawać
Smażone liczi podajemy z majonezowym dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z mango z imbirem i limonką
Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.
Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.
Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Marynowane pieczarki
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Wegański sos tatarski
- Risotto ze szparagami
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Klasyczna jajecznica
- Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
- Złoty sernik z kiwi
- Kotleciki jagnięce
- Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Muffinki ze śliwkami
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
- Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
- Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1818 dni temu
czy można użyć liczi z puszki ?
odpowiedz
1816 dni temu
Rekomendujemy świeże owoce :)
3964 dni temu
młody, tak, liczi można kupić w Lidlu :) Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym owocu, zajrzyj do naszej Encyklopedii Warzyw i Owoców: https://kuchnialidla.pl/ryneczek-lidla/owoce-warzywa/liczi?returnUrl=%2Fryneczek-lidla%2Fowoce-warzywa
odpowiedz
3964 dni temu
Czy w Lidlu można kopić liczi ?
odpowiedz