Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Do miski z żółtkiem stopniowo wlewamy 50 ml oleju, roztrzepując miksturę trzepaczką. Następnie stopniowo dodajemy wodę gazowaną i mąkę (zostawiamy około 20 g mąki do obtoczenia owoców). Mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto powinno być dość gęste.

Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do smażenia do temperatury około 180 stopni.

Liczi obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Owoce obtaczamy w pozostałej mące, następnie zanurzamy w cieście i ostrożnie wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Usmażone owoce odkładamy na ręcznik papierowy.

W małej miseczce mieszamy majonez z pieprzem i sokiem z cytryny. Solimy do smaku.

Jak podawać

Smażone liczi podajemy z majonezowym dipem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram