Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- pędzelek silikonowy
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Steki smarujemy z obu stron odrobiną oleju za pomocą silikonowego pędzelka. Kładziemy na mocno nagrzaną patelnię i smażymy ok. 1 minuty z każdej strony. Przekładamy z patelni na talerz, aby mięso odpoczęło przez ok. 3 minuty. Zmniejszamy gaz.
KROK 2: PONOWNIE SMAŻYMY MIĘSO Z DODATKAMI
Ponownie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Dodajemy 1 rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 2 gałązki tymianku i masło. Gdy masło się rozpuści, polewamy nim mięso. Smażymy ok. 5 minut i ponownie przekładamy na talerz.
KROK 3: PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PRZYPRAWY NA SOS
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy steki, wrzucamy posiekaną szalotkę i lekko posiekane ziarenka zielonego pieprzu, czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dolewamy białe wino i czekamy, aż odparuje przynajmniej połowa jego objętości.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Dodajemy 1 gałązkę tymianku, śmietanę i ser pokruszony na mniejsze kawałki. Doprowadzamy do lekkiego, ale nie całkowitego rozpuszczenia sera. Wyłączamy gaz i dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz kapary.
KROK 5: PODAJEMY STEKI
Steki kroimy w plastry. Po talerzu rozprowadzamy sos serowy i układamy na nim plastry steku. Z wierzchu dekorujemy pozostałymi gałązkami tymianku i kawałkami nieroztopionego sera.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Makówki śląskie
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Makowiec japoński
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pierniki
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)