Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- pędzelek silikonowy
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Steki smarujemy z obu stron odrobiną oleju za pomocą silikonowego pędzelka. Kładziemy na mocno nagrzaną patelnię i smażymy ok. 1 minuty z każdej strony. Przekładamy z patelni na talerz, aby mięso odpoczęło przez ok. 3 minuty. Zmniejszamy gaz.
KROK 2: PONOWNIE SMAŻYMY MIĘSO Z DODATKAMI
Ponownie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Dodajemy 1 rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 2 gałązki tymianku i masło. Gdy masło się rozpuści, polewamy nim mięso. Smażymy ok. 5 minut i ponownie przekładamy na talerz.
KROK 3: PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PRZYPRAWY NA SOS
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy steki, wrzucamy posiekaną szalotkę i lekko posiekane ziarenka zielonego pieprzu, czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dolewamy białe wino i czekamy, aż odparuje przynajmniej połowa jego objętości.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Dodajemy 1 gałązkę tymianku, śmietanę i ser pokruszony na mniejsze kawałki. Doprowadzamy do lekkiego, ale nie całkowitego rozpuszczenia sera. Wyłączamy gaz i dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz kapary.
KROK 5: PODAJEMY STEKI
Steki kroimy w plastry. Po talerzu rozprowadzamy sos serowy i układamy na nim plastry steku. Z wierzchu dekorujemy pozostałymi gałązkami tymianku i kawałkami nieroztopionego sera.
Zobacz podobne
przepisy
Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!
Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!
Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!
Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
- Jajka po rosyjsku
- Zielone smoothie z dzikimi ziołami
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Tatar wołowy
- Zakwas na barszcz czerwony
- Guacamole z pomidorami
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- Risotto z szynką i grzybami
- Indyk caprese
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Smoothie bowl z mango i bananów
- Sałatka z makaronu soba
- Nalewka z miodu spadziowego
- Zapiekany ser z pistacjami
- Schab z morelami
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Duszone buraczki
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Tort Bellini
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Placek z rabarbarem
- Bombki z piernika
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)