![Strucla makowa Strucla makowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c3ffd970776f-60ea825cd676-Mohnstollen38.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy
Mleko lekko podgrzewamy (powinno być letnie). Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru. Rozczyn odstawiamy pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Łączymy ze sobą składniki: resztę cukru, sól, mąkę, miękkie masło i jajka, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3: Przygotowujemy nadzienie
Zagotowujemy mleko i cukier. Dodajemy mak i gotujemy przez 1 minutę, mieszając. Dodajemy zmielone migdały i migdały w słupkach, rodzynki oraz miękkie masło i mieszamy. Nadzienie zdejmujemy z ognia, pozostawiamy na 10 minut do spęcznienia i studzimy. Dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy. Odstawiamy.
Krok 4: Pieczemy struclę
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt prostokąta (o rozmiarach ok. 35 x 45 cm). Rozprowadzamy na nim masę makową, pozostawiając wzdłuż dłuższych krawędzi kilka centymetrów wolnego ciasta. Struclę zwijamy, zaczynając od dłuższego boku w kierunku środka. Układamy łączeniem do dołu po przekątnej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Struclę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 40-45 minut aż do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy przez ok. 5 minut.
Krok 5: Smarujemy struclę polewą
Cukier puder przesiewamy przez sito i mieszamy z rumem i sokiem z cytryny aż do uzyskania rzadkiego lukru. Smarujemy wierzch ciepłej strucli, a następnie struclę pozostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!
![Strudel jabłkowo-marchewkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/450a4f90e21d-397ff56a8f-KW_42_OKRASA_danie.webp)
Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!
![Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/43e350fff357-fe78f35c63-Strudel_z_jablkami_KW_15_960x540.webp)
Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!
![Strucla makowo-orzechowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d9e4cded4e13-157db55c39-strucla_makowa_KW_50_S_153659_960x540.webp)
Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!
![Aromatyczna strucla serowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7bad580a6a87-dbdbefc736-KW_51_aromatyczna-strucla-serowa_RGB_GOT_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka z jabłkami
- Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Lodowe torciki na maślance z truskawkami
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Miętowe torciki z jagodami
- Strudel z jabłkami i makiem
- Kruche makowe ciasteczka
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Tort lodowy
- Domowy cebularz z kurkami
- Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
- Ciasto bałwan w tropikach
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Kule lodowe z niespodzianką
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Koktajl owocowo-warzywny
- Wegetariańskie hot dogi
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Lody truskawkowo-miętowe
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Zielone tosty francuskie
- Szakszuka z chorizo i oliwkami
- Świąteczna owsianka
- Wegański bekon z tempehu
Komentarze (0)