Szarlotka dyniowa

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

- malakser

- formę do pieczenia o średnicy 20 cm

- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy spód

Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera. 300 g rozdrobnionych ciasteczek przekładamy do miski, a 100 g odkładamy na bok. Roztapiamy masło, dodajemy do miski z większą porcją ciasteczek i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy na dno foremki i wstawiamy do lodówki.

Krok 2: Przygotowujemy farsz

Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, wlewamy 250 ml wody i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut. Dynia po tym czasie powinna być miękka. Następnie na patelnię dorzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłka, dolewamy jeszcze 300 ml wody, dodajemy cukier oraz cynamon i dusimy ponownie wszystko przez około 15-20 minut, aż woda odparuje. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z 50 ml wody. Zmniejszamy ogień i na patelnię wlewamy roztwór skrobi. Całość dusimy chwilę na małym ogniu, aż otrzymamy gęstą konsystencję przypominającą kisiel. Odstawiamy do przestudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy ciasto

Po wystygnięciu farsz przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wierzch posypujemy pozostałymi ciasteczkami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Krok 4: Podajemy ciasto

Ciasto podajemy z gałką lodów lub bitą śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Agnieszka Agnieszka
    21 dni temu
    Jabłka po otworzeniu formy się rozpadają. Trzeba do masy dodać żelatynę bo się inaczej kupy nie trzyma. Smak ok. Wykonanie b.proste.

    Odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl