Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- malakser
- formę do pieczenia o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy spód
Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera. 300 g rozdrobnionych ciasteczek przekładamy do miski, a 100 g odkładamy na bok. Roztapiamy masło, dodajemy do miski z większą porcją ciasteczek i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy na dno foremki i wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, wlewamy 250 ml wody i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut. Dynia po tym czasie powinna być miękka. Następnie na patelnię dorzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłka, dolewamy jeszcze 300 ml wody, dodajemy cukier oraz cynamon i dusimy ponownie wszystko przez około 15-20 minut, aż woda odparuje. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z 50 ml wody. Zmniejszamy ogień i na patelnię wlewamy roztwór skrobi. Całość dusimy chwilę na małym ogniu, aż otrzymamy gęstą konsystencję przypominającą kisiel. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy ciasto
Po wystygnięciu farsz przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wierzch posypujemy pozostałymi ciasteczkami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok 4: Podajemy ciasto
Ciasto podajemy z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
21 dni temu
Jabłka po otworzeniu formy się rozpadają. Trzeba do masy dodać żelatynę bo się inaczej kupy nie trzyma. Smak ok. Wykonanie b.proste.
Odpowiedz