Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- szczypce kuchenne
- ręcznik papierowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PIECZEMY ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
Ziemniaki ze skórką myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacinamy z jednej strony na krzyż. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w skórkę ziemniaków. Ziemniaki oprószamy z wierzchu gruboziarnistą solą.
Tak przygotowane ziemniaki pieczemy ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
WSKAZÓWKA! Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości. Upewnij się, czy ziemniaki są miękkie, nakłuwając je nożem, i odpowiednio skróć lub wydłuż czas pieczenia. Skórka ziemniaków powinna być ładnie zarumieniona.
KROK 2: PANIERUJEMY I SMAŻYMY SZPARAGI
Mąkę łączymy z bułką tartą, parmezanem, solą i wędzoną papryką w głębokim talerzu. Dokładnie mieszamy.
Do osobnego głębokiego talerza przelewamy maślankę.
Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy. Szparagi zanurzamy kolejno w maślance, dokładnie obtaczamy w panierce i smażymy partiami (po ok. 3-4 szt.) na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju.
Gdy panierka się zarumieni, szparagi wyławiamy za pomocą szczypców i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
KROK 3: PODAJEMY DANIE
Gotowe szparagi w panierce wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone ziemniaki w mundurkach i dekorujemy je kwaśną śmietaną. Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!
Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!
Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!
Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Wegańska ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Domek z piernika
- Kutia
- Piernik staropolski
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
581 dni temu
Dzień dobry ! a czym można zastąpić maślankę?
odpowiedz
929 dni temu
Czas przygotowania 40 minut a samo pieczenie ziemniaków 1-1,5 h... -.-
odpowiedz