zobacz film Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • szczypce kuchenne
  • ręcznik papierowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PIECZEMY ZIEMNIAKI W MUNDURKACH

Ziemniaki ze skórką myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacinamy z jednej strony na krzyż. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w skórkę ziemniaków. Ziemniaki oprószamy z wierzchu gruboziarnistą solą.

Tak przygotowane ziemniaki pieczemy ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

WSKAZÓWKA! Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości. Upewnij się, czy ziemniaki są miękkie, nakłuwając je nożem, i odpowiednio skróć lub wydłuż czas pieczenia. Skórka ziemniaków powinna być ładnie zarumieniona.

KROK 2: PANIERUJEMY I SMAŻYMY SZPARAGI

Mąkę łączymy z bułką tartą, parmezanem, solą i wędzoną papryką w głębokim talerzu. Dokładnie mieszamy.
Do osobnego głębokiego talerza przelewamy maślankę.

Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy. Szparagi zanurzamy kolejno w maślance, dokładnie obtaczamy w panierce i smażymy partiami (po ok. 3-4 szt.) na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju.

Gdy panierka się zarumieni, szparagi wyławiamy za pomocą szczypców i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

KROK 3: PODAJEMY DANIE

Gotowe szparagi w panierce wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone ziemniaki w mundurkach i dekorujemy je kwaśną śmietaną. Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    33 dni temu
    Czas przygotowania 40 minut a samo pieczenie ziemniaków 1-1,5 h... -.-

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!